Nad vodopádem v Telči si postavili ekologický a velmi osobitý dům

Pavla Kubu
22. Květen 2018

Rodinný dům stojí na stísněné, roky opuštěné parcele na hranici historického jádra města. Je postaven na betonových sloupech a střecha je porostlá extenzivní zelení, takže pro kolemjdoucí zůstává nenápadný. "Všechno je navrženo a postaveno s pokorou a hledáním souznění mezi historií města, krajinou vodopádu a současnou architekturou," říká architekt a majitel domu v jedné osobě Jiří Ondráček.

Architektonické řešení domu je skromné a minimalistické v pasivním standardu. Architekt se rozhodl pro netradiční základy - stavba se jakoby vznáší nad vodou na betonových sloupech. Díky tomu tak pod domem vznikl volný prostor pro další využití.

Dům je řešen jako jednopodlažní a je přístupný po obnovených historických schodech zhora z ulice. Schody vedou až na úroveň vstupních dveří. Za nimi se nachází zádveří a chodba, která nás dovede do obývacího pokoje spojeného s kuchyní a jídelnou, do ložnice i do dětských pokojů. Z chodby se též vchází do koupelny, WC a technické místnosti.

Ze všech obytných místností je možné vyjít francouzskými okny na společnou krytou venkovní terasu. Je obrácena směrem k jihu, takže v zimě dovoluje proslunění interiéru nízkým sluncem, zatímco v létě naopak brání přehřátí interiéru.