Nad Lesem se žije dobře

Anna Dlouha
23. Červenec 2019

Všednost, každodennost a typičnost slova, která rozhodně nevystihují bydlení v ulici Nad Lesem. Rodinný dům je toho totiž pravým opakem. K charakteristice stavby by nám posloužila vzorec - zajímavě užité prvky + atypičnost + útulnost = bydlení Nad Lesem . Ostatně, přesvědčte se sami.


  

K tomu, aby se rodinný dům stal obyvatelným, byla zapotřebí rozsáhlá rekonstrukce, která se neobešla bez notné dávky odhodlání, chuti do práce a architektonického talentu tvůrců ze studia AIDESIGN (+ bez peněz by to samozřejmě nešlo). Stávající zdi padly za oběť provedené rekonstrukci. Záhy však byly nahrazeny skleněnými příčkami. Po zametení posledního kousku zdiva a setření prachu se zrekonstruovaný dům mohl pyšnit novou podobu - Došlo k propojení jednotlivých místností a dům tím získal na vzdušnosti.

Skleněné schodiště do druhého patra překvapí snad každého, tedy kromě obyvatelů rodinného domku - jedná se totiž o unikát. Nerez zkombinovaná se sklem povýšila schodiště na dekorační prvek. Navíc, při dopadu světla na skleněné plochy, vypadá schodiště jako podsvícené. Schodiště je tedy takovou Velkou čínskou zdí či pyramidou v Gíze v oblasti architektury.

Svěží pocit vnesla do interiéru kombinace světlého vestavného nábytku a použití barevných doplňků. Obývací pokoj, jež se nachází ve druhém patře, nabízí skrz celoskleněnou zeď výhled do přírody. Místnost je vybavena poměrně skromně - sedací soupravou v béžové barvě a televizí. Přestože je pokoj vybaven minimalisticky, svou funkci coby "společenská" místnost plní na výbornou. 

O tom, že je rodinný dům řešen opravdu netradičně svědčí i ložnice. Ta je umístěna do proskleného prostoru. Nocležníci si tak mohou připadat jako Alenka za zrcadlem. Pokoj je vybaven vestavnou skříní, nástěnkou a manželskou postelí s úložným prostorem. Průhledné bočnice postele umožňují do úložného prostoru nakouknou, aniž bychom postel "otevřeli". Stěna, před kterou původně stály knihovny plné knih, byla zakryta velkou vestavnou skříní sněhobílé barvy. Nástěnka na fotografie, jež je umístěna nad postelí, však zůstala zachována. 

Pro vykonání večerní a ranní hygieny nemusí obyvatelé ložnice chodit daleko. Kousek od manželské postele se totiž nachází koupelna. Dvě umyvadla, sprcha, vana a velké zrcadlo předcházejí rannímu shonu a boji o koupelnu

Přestože je rodinný dům laděn spíše do světlých barev, najde se tu i místnost, která svou barvou musí dodat energii každému, kdo do ní vstoupí. Sluníčkově žlutá kuchyň působí optimistickým dojmem. To se, v případě že ráno vstanete z postele špatnou nohou či se něco přes den nevydaří, může hodit! 

 

Kuchyňská linka se zabudovanými elektrospotřebiči poskytuje dostatek úložného prostoru. Protože je linka sama o sobě velmi výrazným prvkem, ostatní nábytek a vybavení bylo zvoleno v neutrálních barvách. Z toho důvodu zůstal jídelní stůl, židle, prostírání i zdi v bílé barvě.