Na reliéfu pozemku nezáleží, dům v Zárubech Vás o tom přesvědčí!

Anna Dlouha
30. Prosinec 2016

Čtvercový a obdélníkový půdorys stavby jistě nikoho nepřekvapí, když ale vznikne stavba vybočující z tvarového stereotypu, je již předem jisté, že se bude těšit zvídavým pohledům. Stavbou založenou na konceptu netradičního půdorysu je rodinný dům navržený a zrealizovaný tvůrci z architektonického studia compassatelier.com. Důvod volby netradičního tvaru hledejme u pozemkových dispozic. Parcela, jíž majitelé zakoupili, totiž nedisponuje zcela rovným terénem, a tak se jí stavba přizpůsobila.

Stavba disponuje dvěma patry. Vedle toho nabízí také technické zázemí, které je však patrno pouze při pohledu z ulice. Kromě dvou obytných pater se objekt může pochlubit také velkolepou terasou, jenž byla umístěna na střechu. Díky svému umístění nabízí terasa velkolepý výhled do celého okolí.

Interiér prvního patra byl navržen dle pravidel tzv. open-space místnosti. Z toho důvodu se obývací pokoj, jídelna a kuchyň spojují do jednoho společenského prostoru. Z hlediska materiálů na sebe jednotlivé části navazují. Spojovníkem celé společenské zóny je tmavá dlažba a světlé dřevo. Ve světlých tónech se nese také vybavení (např. kuchyňská linka ve vysokém lesku, sedací souprava).

Volným prodloužením společenské místnosti je venkovní terasa, na níž se majitelé dostanou skrz posuvné velkoformátové zasklení.  Díky zasklení si klienti mohou užívat nejen interakci s okolní zelení, ale také prosluněný interiér.

 

Situaci s přehříváním domácnosti vyřešili architekti venkovními žaluziemi. Přestože posuvné zasklení vnáší do prostoru dostatek světla, byl interiér opatřen o několik atypických podlouhlých oken. Nepoměr mezi velikostí oken nasměrovaných do zahrady a oken směřujících do ulice lze snadno vysvětlit – zachování domácího soukromí.  

Do světlého dřeva se obléklo také schodiště.