Na léto novou chalupu

Pavla Kubu
24. Duben 2017

Jistě budete souhlasit, že letní dny strávené na chalupě patří k těm nejhezčím. Dny plné slunce, vůně sena a procházky do lesa na houby v nás evokují příjemné vzpomínky na dětství a léto strávené u babičky na venkově. Přeneste se dnes společně s námi na jednu krásnou chalupu v jižních Čechách. Líbilo by se vám prožít letní dny právě zde?


Autor: Anglická sezóna

Lokalita: Jižní Čechy, Česká republika


Zvenku půvabná chaloupka přímo volala po změně. Její interiér byl zařízen nesystematicky tím, co se zrovna namanulo, a působil pustě a neutěšeně. Úkolem pro designérku Leedu Abrtovou bylo chaloupku zabydlit a dodat ji hřejivou domáci atmosféru. V nevyhovujícím stavu byla především kuchyň a také obývací pokoj připomínal spíše technickou místnost než místnost určenou k odpočinku pro celou rodinu.

Kuchyň získala zcela novou linku s masivní deskou z jasanu a původní podlaha byla zbroušena a nově namořena. Nelehkým úkolem pro designérku bylo především vymyslet, jak ukrýt nevzhledné obrovské radiátory, ale zároveň neomezit jejich výkon. To se podařilo díky dřevěnému rámu připomínajícím skříň.

 

Do kazet designérka uchytila pruhovanou látku a spodek a vršek krytu zůstal otevřený, aby tudy mohlo volně prodit teplo. Ozdobné háčky pod římsou se staly praktickým pomocníkem a slouží pro sušení oblečení.

Kuchyně se přímo rozzářila spojením dvou barev - skříňky byly zhotoveny v odstínu medového vosku a světle šedé v odstínu antik. Tyto barvy příjemně doplňují tóny modré na obkladech a doplňcích. Lavice a stůl byly vyrobeny přímo na míru.

Také obývací pokoj se změnil k nepoznání. Na místě krbových kamen nyní stojí nádherná bílá kachlová kamna. I zde byl zakryt radiátor skříňkou v barvě medového vosku. Pokoj zútulnilo také několik kousků nového nábytku, stolek, menší komoda v rohu a půvabné obrázky na stěně.

 

Barevně nevyhovující fialová pohovka byla přetažena beránčí dekou a doplněna polštářky. Na všech oknech jsou krásné lněné záclonky v blankytně modré barvě. Na jeden z parapetů umístila designérka matraci a slouží tak jako příjemné posezení pro děti.

V podkroví pod nádhernými dřevěnými trámy se zrodila nová ložnice. Byla sem umístěna postel se zakulaceným čelem z palubek a půvabná malá komoda. Romantickou atmosféru zde dotvářejí závěsy z modrobíle pruhované látky a přehoz ve stejných odstínech.

Chodba mezi ložnicí a dětským pokojem je místem pro odpolední čaj, ale i úložným prostorem pro pračku, která se nevejde do miniaturní koupelny. Designérka ji zcela ukryla do skříňky, vedle se našlo místo pro koš na prádlo.

V dětském pokoji zaujme velké letiště, kde bez problému přespí nejen děti majitelů, ale i jejich kamarádi. Postel zútulňují krásné přehozy a polštářky. Jako úložné prostory slouží dvě skříňky umístěné před postelí.

Pokoj prarodičů se nese v odstínech zelenkavé a je vyzdoben půvabnými záclonkami a prošívaným přehozem s květinovým vzorem.