Můj dům, můj hrad. A co byste řekli na vilu?

Luci Bečková
14. Květen 2015

        Uvažujete o stavbě vily? Není to pouze o velikosti pozemku, přepychovém nábytku či drahých uměleckých dílech zdobících váš obyvací pokoj. Nebojte se požádat projektanta o odvážné architektonické řešení či užití speciálních prvků. Inspirujte se následujícími ukázkami.


         Prvním příkladem je takzvaná wellness vila, situována v husté zástavbě na okraji Brna. Byla navržena s maximálním možným soukromím a přitom zůstala otevřena svému okolí. Nepatrný sklon pozemku, na kterém se tento dvoupodlažní objekt nachází, byl využit tak, aby bylo zázemí a vstupní část umístěna v suterénu domu. Byla tedy získána ucelená a vodorovná plocha zahrady, kolem které se obepíná hlavní objem domu. Jednotlivé pokoje jsou orientovány do středobodu této zahrady a vytváří tak ucelené provozní schéma.

         Strom jako součást stavby? Proč ne. Stačí jen kreativní architekt s odvážným nápadem.


         Ze zastřešeného posezení se přesouváme do samotného interiéru domu. V prvním nadzemním podlaží je umístěn prostorný obývací prostor s jídelnou, kuchyní a pracovnou. Dále se zde nachází chodba, která postupně navazuje na veškeré místnosti v tomto podlaží - hlavní koupelna s wc a prádelnou, šatna, pokoj pro hosty se vstupem do atria, ložnice a dětský pokoj.

 

        Vestavěné nemusejí být pouze šatní skříně. Také police plné moudrých knih mohou být nenápadnou součástí stěny. Praktický úložný prostor, který je zároveň stylovou dekorací dlouhé chodby.

 

       

        Samozřejmě nechybí wellness zóna s bazénem a posuvnými francouzskými okny, které je možno zasunout a celý prostor tak otevřít slunci a čerstvému vzduchu.


        Než za touto brněnskou vilou uděláme tečku, poslední ohlédnutí patří krásnému osvětlení garážových vrat a vstupnímu chodníčku.

 

 

        Nízká, jednoduchá, nenápadná. I tak může vaše vila působit zveční. Uvnitř však může skrývat neuvěřitelné klenoty. 


         Jak dosáhnout elegance ve velkém pokoji obsahujícím veškeré společenské místnosti? Vše je o volbě interiérového vybavení. Tmavé podlahové dřevo krásně koresponduje s kamenným obložením v obývací části, čistě bílé doplňky pak ještě více podporují velikost prostoru. Nesmí také chybět výrazný prvek, například ve formě sytě žlutého nátěru na jedné ze stěn.

 

 

        Francouzská okna, zajišťující dostatek světka, jsou také ideálním přechodem z moderního interiéru na venkovní terásku. Ta se může pyšnit například plaveckým bazénem, letním posezením a volným zahradním prostranstvím. Dokonalá odpočinková zóna s velkou dávkou soukromí.

 

 

        Otvíravé balkónové dveře jsou součástí i další vily, kterou uvádím jako ukázkovou inspiraci. To ohromné množství denního světla je prostě vynikající. 

 

 

        Nepravidelný pozemek určitě nemusí být nevýhodou. Podívejte se, jak ladně lze budovu zakomponovat do nerovného terénu. Travnatá střecha již dávno není science fiction. Zahradu s dětským hřištěm doplňte o jezírko a výsledkem bude ráj na zemi.

 

 

        Jste poněkud odvážnější, máte rádi kubismus a nechcete se vydávat cestou běžného moderního domu? Pak by se vám mohl líbit následující koncept. Ten se přirozeně zvedá z kopcovitého terénu a vytváří travnatý svah s dvěma rameny, spojenými do centrální haly domu. 

 

 

        Pro zdůraznění konceptu byl použit výrazný žlutý laminátový obklad, jenž se objevuje také v interiéru, v kombinaci s vertikálním akátovým obkladem.