Moskevský byt v černobílých odstínech

Magdaléna Nečasová
25. Srpen 2015

Tento kouzelný třípokojový byt pro mladý pár se nachází v původní budově postavené v roce 1900 v blízkosti centra Moskvy. Byt je orientován na slunečnou stranu, což mu zajišťuje celodenní přísun slunečních paprsků - od úsvitu až do soumraku.

Crosby Studios je mladý atelier založený v Moskvě architekty Harrym Nurievem a Dmitrijem Vorontsovem. Velikou výhodou při navrhování interiéru byla skutečnost, že vlastníci bytu měli naprosto totožný vkus jako umělci z architektonického ateliéru Crosby Studios. Rozhodli se tedy ladit byt do decentního brooklynksého stylu. Neměl být tedy příliš barevně výrazný, měl vyzařovat čistým designem a elegantními černobílými prvky. 

Vchod do bytu začíná úzkým koridorem, který odlákává pozornost k velkému oknu a houpací síti. Napravo od vchodu je šatna se skrytým vstupem do koupelny.

Centrální společesnká část je deset metrů dlouhý prostor s pěti okny o podobné velikosti jako mívají klasická okna newyorských boháčů.

Celý tento prostor je rozdělen do tří zón: kuchyně, jídelní kout a odpočinková zóna s televizí skrytou ve skříni. Pro zmírnění pocitu, že je kuchyně propojena s jídelnou i obývací částí, byly horní skříňky laděny do stejných odstínů jako je nátěr stěn - tedy do bílé barvy.

Tento barevný efekt a hra s prostorem si zaslouží nemalý obdiv. 

Přestavba byla opravdu radikální. Majitelé chtěli v bytě zažívat pocit volnosti. Aby byl zajištěn požadovný volný a vzdušný prostor, ložnice a pracovna byly přesunuty hlouběji do bytu.

Strop byl vyroben ze sádry, aby byla vidět jeho skutečná výška. Bílá bezespárová podlaha pokrývá celý byt a zdi po obvodu jsou pokryté barevnými cihlami. Stěna koupelny v oblasti sprchy je řešena černou matnou mozaikou.

Z ložnici je přístupná malá šatna. Kancelář slouží jako další pokoj, pracovna nebo pokoj pro hosty.

Autorská práva fotografií jsou připisovány fotografovi Evgenyiovi Evgrafovi.