Moonlight Cabin nebo chata plná měsíčního svitu?

Zuzana Kysučanová
29. Duben 2018

Projektový tým:          Tim Jackson, Jon Clements, Graham Burrows

Lokalita:                      Victoria, Austrálie

Typ stavby:                Obytný dům


 

Milujete stavby, které splývají s přírodou, jsou z přírodního materiálu, mohou se zařadit do skupiny ekologické stavby a k tomu všemu jsou nádherné? Australská architektonická společnost Jackson Clements Burrows Architects (JCB Architects) vytvořila velice zajímavý koncept stavby - Moonlight Cabin, za který dostala i ocenění od australského institutu architektů (Australian Institute of Architects Victorian Chapter Kevin Borland Award - Small Project – Moonlight Cabin).

 

Ekologie stavby spočívá v tom, že dřevěný obklad maskuje objekt a ukrývá jej ve svažitém travnatém terénu. Okolní příroda není narušena a je zachována její harmonie. Dále je šetrná k životnímu prostředí, zachycuje veškerou dešťovou vodu, která je poté spotřebována. Její malá rozloha snižuje spotřebu energie i provozní náklady. Proto se řadí mezi pasivní domy s ekologickým přívlastkem, jež jsou citlivé k přírodě.

 

Celková velikost budovy činí 60 m2, což je opravdu zajímavé číslo. Kolik se asi vejde do interiéru? Opravdu mnoho. Majitelé se rádi obklopují nádherným bytovým designem, ale z důvodu menší rozlohy je řešen co nejjednodušeji a hlavně prakticky. Každou místnost oddělují posuvné dveře dopřávající soukromí a útulnost pokojů.

Hned před kuchyní se objevuje zastřešená část terasy, jež nabízí výhled rovnou dvěma směry (ze stráně dolů na mořskou hladinu a podél jejich břehů na krajinu). Je napojena na venkovní úsek, takže ji lze využívat za přízně i nepřízně počasí. Opravdu zajímavý koncept, tak zdánlivě jednoduchého půdorysného tvaru (obdélník).

Důležitou místností je kuchyňská linka, která je spojena s opravdu komfortním obývacím pokojem. Rozsáhlá sedací souprava je centrálním bodem budovy a je umístěna před oknem s úchvatným výhledem na moře. Tento pohled nikdy neomrzí. 

Velice zajímavě je řešen krb, který není postaven v klasickém stylu. Je zavěšen na stropní desce, takže se vůbec nedotýká podlahy a jeho tvar je ve spodní části zakulacen. Skoro by se dalo říci, že vypadá jako z budoucnosti. Vzniká tak designová místnost s futuristickým doplňkem.

Ložnice je sice menší, ale přesto útulná. Dětský pokoj, nebo chcete-li pokoj pro hosty, je tvořen palandou s úložným prostorem. Tyto místnosti jsou určeny pouze ke spaní (relaxační část je v obývací hale). Jsou umístěny vedle sebe a odděleny silnou dřevěnou deskou.

Prosklené plochy jsou hlavní součástí domu. Z každé části je vidět na jiný kousek přírodní krásy. Jako stínidla jsou zde skládací žaluzie s děrováním, kterými prochází sluneční paprsky nebo měsíční svit z noční oblohy. Naopak ven za tmy prozařuje světlo z interiérového osvětlení a tvoří v okolí budovy líbeznou hru stínů.