Monochromatičnost stylově a pohodlně v několika krocích

Tereza Hrdličková
6. Prosinec 2018

Nápaditě vyřešit jen několik skromných metrů Mellow Monochrome Residence, a přesto nezapomenout na vkus a styl, je opravdu neuvěřitelná práce a hra s detaily. Ale jen díky těmto drobnostem se studiu The New Design Project povedlo celý prostor proměnit v ucelenou osobnost, jejíž charakter je tvořen pomocí různých textur, opětovného cyklického využití věcí a výběrem jemné monochromatické palety barev. Materiály jsou navíc často použité ve své přirozenosti - cihla, beton nebo dřevo. 


Autor:                                  The New Design Project ( Fanny Abbes )

Projekt a realizace:            Mellow Monochrome Residence, 2014

Místo:                                  Upper East Side, New York

Plocha:                                37 m 

Fotografie:                          Alan Gastelum 

Téměř nejvýraznější kulisou celého obývacího pokoje je nadrozměrný, dřevěný, ručně popsaný rám. Již při prvním nahlédnutí nás vítá, vypráví příběh a zároveň zve společně si vychutnat přátelskou atmosféru tohoto místa. Kontrastními prvky jsou zde dva konferenční stolky s jednoduchým, funkčním designem. Základem je vhodně zvolený materiál - beton a vintage měď.

Přitažlivým prvkem jsou zde nízké stoličky, vyrobené z očalouněných kabelových bubnů. Skvělý příklad inovativního designu v duchu hesla "Odpad jako zdroj"

Výjimečným dekorativním předmětem je i radiátorové topení s dřevěnou policí. Vše povznáší ručně vyráběná keramika, zlaté detaily a v neposlední řadě zarámované umělecké potisky s přírodními motivy. 

Samotný výběr neutrálních barev od klasické bílé po pískové odstíny dávají celému prostoru již v počátcích větší velikost a jas. Dokonce i většina architektonických detailů (sokly, okenní rámy ... ) a velké kusy nábytku mají stejnou barvu jako okolní zdi. Poskytují tím volnost výrazným předmětům, často s dřevěným a kovovým akcentem, vyniknout. 

Vizuální kontinuitu mezi obývacím pokojem a kuchyní tvoří industriální regál (dekorovaný vintage knihami, fotografiemi a rostlinou) a barový pult (doplněný uměleckým předmětem ve formě malé sošky), který zde plně nahrazuje klasický jídelní stůl. 

Kuchyně se také vyznačuje celkovou lehkostí i vzdušností. Bezchybné technické řešení není třeba zdůrazňovat. Kouzelným detailem jsou černobílé podlahové dlaždice s navzájem odlišnými ornamenty. Z kuchyně je pak vstup přímo do malé ložnice a koupelny. 

Ložnice opět odráží celou ideu a to jak střízlivě volenou barevnou kompozicí, tak i jednoduchou elegancí. Kombinace police z tmavého dřeva a kůže, přehozu a polštáře ve stále se opakujících šedých barvách, kovového světla s dřevěným detailem a zarámovaných monochromatických fotografii, je zcela geniální. 

Industriálně laděná koupelna se spoustou kovových detailů a čistě volenými bílými kachličkami ničím nenarušuje celkový dojem. 

Celý příběh tohoto Manhattanského bytu se příjemně četl, měl regulární spád a autorka moc dobrou fantazii.