Modernizace bytu 2+1 v cihlovém domě pro mladou rodinu s dítětem

Pavla Kubu
18. Květen 2018

Autor: Ing. arch. Radek Sládeček

Lokace: Brno

 

Původní dispozice a charakter bytu jeho obyvatelům nevyhovoval a ani nesplňoval současné požadavky na moderní bydlení. Jak to již v podobných prostorách domů z 50. let minulého století bývá, jednotlivé místnosti byly odděleny příčkami a působily poněkud stísněně. Mladá rodina se proto rozhodla svěřit do rukou architekta Radka Sládečka, kterému se povedlo vytvořit vzdušný a moderní interiér, který má s tím původním pramálo společného.

 

Hlavní změnou, která bytu dodala zcela jiný rozměr, bylo propojení chodby, kuchyně a obývacího pokoje v jeden obytný prostor. To celý interiér výrazně prosvětlilo a zvětšila se společná část bytu, kde rodina tráví během dne nejvíce času.  Koupelna a wc byly spojeny a přirozeně prosvětleny oknem do ložnice. Tím zároveň v chodbě vzniklo místo pro souvislou skříňovou stěnu poskytující další úložné prostory, kterých není v menších bytech nikdy nazbyt. Našlo se tu místo dokonce i pro pračku.

 

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje bílá kuchyňská linka, která krásně vyniká v kontrastu z dřevěnou podlahou z dubové mozaiky. Dalším výrazným prvkem a důkazem o efektivním využití místa v bytě je stůl z dubového masivu, který odděluje kuchyň od obývacího pokoje. Jako jeho podnož byla využita část původní dělící příčky. Vzhledem k tomu, že jde o malý byt, hlavní roli zde hraje bílá barva. Prostor se díky bílé zdá být opticky větší a působí vzdušně.  Přesto není výsledný dojem chladný a sterilní, a to především díky využití dřevěných prvků, akcentů červené barvy na doplňcích a originálním dětským výtvarným dílům na stěnách.