Moderní rodinné sídlo inspirované architekturou původních osadníků

Pavla Kubu
11. Leden 2018

Rodinná rezidence nacházející se v Texasu je ryze moderní stavbou, která ale nezapře inspiraci historickou architekturou původních osadníků. Na jejím vzhledu se projevila také velká záliba majitele, kterou jsou recyklované materiály a jejich nové využití. Okouzlí vás jednoduchými tvary i citlivým propojením tradičních prvků s moderními.


Autor: Buchanan Architecture

Lokalita: United States, Dallas, TX, USA


Střecha domu a jeho fasáda jsou obloženy z recyklovaných vlnitých ocelových panelů, severní a jižní stěna je obložena recyklovanými prkny dříve sloužícími jako sněholamy. Gabionový plot vytváří dostatek soukromí a klidu v okolí bazénu a venkovní terasy.

Rezidence je pojata jako soubor menších domků, které jsou propojeny dlouhou chodbou. U vstupních dveří je v průčelí domu menší prohlubeň. Svoje místo zde našla veranda, která slouží k přivítání hostů i příjemnému posezení v interakci s okolím. Další venkovní terasa směřuje do zahrady a rozšiřuje prostor kuchyně. Rodina zde ráda griluje a relaxuje u bazénu. Posezení u ohně byl vyčleněn zvláštní prostor a vzniklo tak další příjemné místo pro setkávání s přáteli.

Interiér domu se nese v duchu neutrálních barev a jednoduchých povrchových úprav. Zaujme především svojí zdánlivou skromností a konzistentností. Hlavní slovo zde má minimalismus a prostor tak působí nekomplikovaně a věcně.