Moderní prázdninový domek na západě Austrálie

Anna Dlouha
26. Prosinec 2017

Městečko Dunsborough nacházející se na západě Austrálie skýtá zázemí necelým 5 000 obyvatel. Počtem místních se lokalita rovná některému z našich menších městeček. Díky své poloze se ale může pochlubit oceánem a kouzelnou pláží, na kterou se ročně vracejí stovky turistů.  V městečku proslulém svými vinicemi se nachází také zajímavý architektonický kousek, jenž slouží coby prázdninová chata. Od našich tradičních prázdninových obydlí se však výrazně liší. Pojďte se na ni s námi podívat!


Jednopatrový prázdninový domek stojí na mírném kopečku, ze kterého shlíží dolů do údolí. Pohled na australskou přírodu a východ/západ slunce si však majitelé mohou užít nejen ze své zahrady. Díky stěně tvořené velkoformátovými skly mohou přírodní scenérii obdivovat také uvnitř. Problém s prudkým slunečním zářením či nechtěnými slídily vyřešila série rolet.

Stavba je rozdělena do třech místností – prostory jsou řazeny tak, že čím hlouběji pronikáte do stavby, tím se místnosti stávají soukromější záležitostí. Prázdninový domek tedy začíná společenskou místnosti, která v sobě propojuje obývací pokoj, jídelnu, kuchyň, a končí sociálním zařízením ukrytým v zadní části stavby. V celém objektu se nenachází ani jedny dveře, tedy kromě těch vchodových. Přepážky mezi jednotlivými místnostmi tu tvoří nábytek, či zdi.

 

Napříč celým prostorem se rozeběhla umělecká nitka. Kousek umění tu najdeme na každém kroku. Přestože mezi umělecké kousky můžeme řadit např. lustr nad jídelním stolem, nejvýrazněji se umění do místnosti promítlo díky obrazům. Většina z nich tematicky navazuje na prostředí, do něhož je „chatka“ zasazena – nechybí zde obrazy lesa, pláže nebo moře.

Společenská místnost v sobě kombinuje několik přírodních materiálů – nechybí tu dřevo, kůže, mramor. Dřevo a mramor se promítly i do dalších místností, čímž vytváří vizuálně sjednocený prostor. Mramor se stal materiálem sjednocujícím podlahovou krytinu, dřevo pak dotváří stylovou jednotu stropu.