Moderní podoba tradiční dánské architektury

Magdaléna Nečasová
16. Září 2015

Martin Degener je mladý dánský architekt a zároveň zakladatel stejnojmenného architektonického studia Martin Kalleso Arkitekter, jehož tvorba je přirovnávána ke kvalitnímu zpracování vysněného bydlení všech klientů.
Svojí prací se snaží transformovat bydlení do podoby krásné moderní architektury, která v úzké spolupráci se všemi potřebnými odborníky, jako jsou stavební inženýři, okouzlí vzhledem i cenou nejen své majitele.  Důležitým faktorem v navrhování je vztah bydlení k místu, kde se stavba nachází. Martin Degener se pro  dosažení dokonalé architektury snaží zohlednit správnou orientaci budovy, počasí, materiály i místní stavební tradice.

 

Jednou z velmi oceňovaných staveb dánského autora je projekt jednoduchého rodinného domku s názvem Backyard House. Tahle stavba zpestřuje vesnici Varpelev v jihovýchodní části ostrova Sjaelland v Dánsku.

Zadáním projektu bylo navrhnout domov pro čtyřčlennou rodinu o 150 metrech čtverečních. 

Hlavní myšlenka přišla velmi brzo - již ve fázi prvotního skicování a spočívala v reinterpretaci tradiční bílé dánské architektury. Bíle malované a na části dělené statky z 18. století jsou v okolní krajině vesnice Varpelev velmi časté.

Jedinečností prostředí je vlnění okolní krajiny na jejímž nejvyšším vrcholku se samotný dům nachází.
Každého zaručeně upoutá výhled na otevřená obrovská pole v okolí.

Dům se skládá ze tří částí.
Tou první je nejvýraznější dlouhý úsek, v němž se nachází vstup do celé budovy, předsíň a kuchyňka se spíží. Když postoupíme hlouběji do domu, najdeme zde malý dětský koutek a společenské prostory s panoramatickými okny do okolní krajiny. Tahle místa jsou považována za další část budovy. Velký obývací pokoj propojuje kuchyni a třetí části domu, která skrývá hernu, koupelnu a ložnici

Dům je postaven z lehkých betonových bloků, které jsou omítnuty a natřeny na bílo, aby tak doplňovaly vzhled ostatních tradičních dánských statků. Všechna okna jsou dřevěná a bílý interiér zkrášlují dubová prkna tvořící podlahu.