Moderní oáza klidu nabádající k odpočinku

Dominika Tesárková
25. Duben 2018

Arquitectura en Estudio spolu s Natalii Heredia navrhli víkendový dům na kraji kolumbijského předměstí. Stavba se nachází v oblasti v tropickými teplotami po celý rok. Navíc je parcela umístěna na velmi strmém svahu, který pokračuje až do údolí potoka El Coje.

 

Zdejší podmínky a vzhled místa jasně definovali výsledný design návrhu. Základními kompozičními prvky se stala rovná, horizontální střecha, která skvěle zapadá do obklopující krajiny a vytváří ochranu před sluncem i deštěm. Druhým prvkem je patio, místo, které umožňuje vniknutí přírody i dovnitř architektury.

Prostor domu je tvořen seskupením výklenků a bloků, které jsou ukryty pod střechou. Dá se tak docílit různorodých místností a vytvořit dynamické prostředí.

 

Směrem od příjezdové cesty je dům úplně uzavřený a poskytuje soukromí. Srdce domu je tvořeno společenskou místností, která je volně propojena s venkovním bazénem a terasou.

 

V druhé části interiéru se nachází soukromé pokoje, které mají možnost malebného výhledu směrem do hor. V těchto místnostech panuje zcela jiná atmosféra, než ve zbylých částech stavby. Dům je orientován na severní stranu, tudíž využívá výhody permanentního slunečního světla do části s bazénem.