Moderní mezonet s živou stěnou

Natálie Vopařilová
28. Září 2018

Dokonalé propojení přírody se současným moderním designem? Přesně tím se může pochlubit objekt dnešního článku. Třípokojový mezonet potěší nejen moderními prvky a bujnou zelení, ale také jeho celkovou kompozicí, která je na míru uzpůsobena k dennímu používání. Realizace interiéru spadá do portfolia RU.LES a jejím předmětem je řešení denní zóny a šatníku. Zakázka je zřizována v rodinném bydlení v Rožnově.

 

Interiér již existujícího prostoru byl navrhován s ohledem na původní dispozici interiéru. Vzhledem k tomu, že byl prostor během realizace obýván, bylo nutné omezit výrazné stavební úpravy na minimum a zachovat jakousi čistou práci. Realizace zároveň právě ze stejného důvodu probíhala v etapách. Ve výsledku tedy bylo tedy jedinou větší stavební změnou pouze přizpůsobení vývodů na stropní svítidla, dále pak úprava vodoinstalace na nástěnnou dřezovou baterii. 

 

Změny v původní kompozici se odehrály především v oblasti obývacího pokoje. Prohozeno bylo místo sedačky a místo sedací soupravy. Díky tomu se naskytla možnost pořídit opravdu neskromnou pohovku a zároveň vytvořit skříňku pod televizí. Kabeláž televize je vedena po skrytě obvodu místnosti, tak aby nerušila.

 

Průčelí místnosti pak dekoruje nápadná zeleň, která se táhne po celé jeho ploše a stává se charakteristickým prvkem celého projektu. Celá jedna boční stěna je pojednána sklem, okny a dveřmi, které potažmo vedou na balkón. Díky tomuto faktu je místnost doslova nabitá denním světlem, což má na rostliny blahodárný vliv. Mimo toho taková situace prospívá i duševní stránce obyvatel bytu. Díky světlé výmalbě prostor má světlo možnost se rozprostřít do každého koutu místnosti. 

 

Kromě kompromisní šedé barvy sedačky je většina nábytku v černém provedení. Protikladný koncept zaručuje, že interiér bude působit živě a zároveň bude ladit. Kontrasty zkrátka fungují, když designéři vědí, jak je správně použít, čehož je i tato realizace důkazem. Výslednému efektu napomáhá taky tvar kusu, který má logicky zásadní vliv nejen na design výrobku, ale také na celkovou atmosféru prostoru, ve kterém se nachází. Příkladem mohou být židle u jídelního stolu, v neposlední řadě taky svítidlo, které se visí ve stejné části interiéru.