Moderní hausbot, který si okamžitě zamilujete

Magdaléna Nečasová
23. Květen 2018

Kromě svěží hornaté krajiny a slavného mostu přes řeku Kwai, je Kanchanaburi dobře známé právě svými plovoucími domy a velkým množstvím lodí všeho druhu. Tyto plovoucí stavby uprostřed řeky v Kanchanaburi se výrazně liší od všech ostatních hausbotů v thajských provincií. Obytné plavidlo s názvem X-Float je výtvorem architektonického studia Agaligo a úspěšně zvyšuje úroveň i popularitu známé řeky Kwai. 

A jaké asi je skutečně bydlet v takovém prostředí?
Plovoucí domy všeobecně zde získávají nový rozměr. Jedná se o velmi netradiční moderní bydlení s neotřelým designem a nabízeným pohodlím. Jedinečné bydlení je míněno jako doplněk nebo jisté pokračování staršího projektu X2 River Kwai Resort.

Designově připomíná X-Float jednoduchý vor, a to především právě kvůli svým hmotovým dispozicím. Na začátku primitivní plovoucí platforma později vzrostla do trojrozměrné velikosti - do obyvatelné jednotky. Právě tato skutečnost základní myšlenky v podobě voru demonstruje střet lidové i moderní architektury v jednom provedení.

Celá výstavba plovoucích jednotek byla prováděna na dálku a následně po dokončení instalována na řeku. Hlavním důvodem byly obavy z poruch v již fungujícím X2 Resortu.

Všechny propojené jednotky se nachází v jednom oblouku řeky a zároveň jsou orientovány tak, aby byl jejich výhled co nejširší. Jak jste si již možná všimli, jedna ze stěn buňky je vždy zatemněná, a to právě z toho důvodu, aby byl interiér chráněn před drsným tropickým odpoledním sluncem

 

Pečlivé zakotvení plavidla u břehu je jedním z nejdůležitějších prvků celého projektu. Nestálá bilance zatížení, vzduchu a vody by mohla porušit základní princip - pohodlí hostů a proto je třeba objekt udržet ve stabilní poloze. Všichni hosté by si svůj pobyt na vodě měli náležitě užít a to bez jakýchkoliv pocitů nevolnosti z pohybu.

Hlavní konstrukce X-Float je vyrobena z lehkých ocelových rámů, které jsou doplněny cementovým obkladem a překližkou.