Moderní dům citlivě zasazený do okolí

Pavla Kubu
12. Listopad 2018

Stavební parcela na krásném místě v severních Čechách s výhledem na panoráma Lužických hor. Možná i to byl pro jejího majitele jeden z důvodů pro to, aby opustil Prahu a postavil zde rodinný dům. Měl mít klasický jednoduchý půdorys, vzhledově zapadnout do okolí a umožnit co nejtěsnější kontakt s přírodou. O návrh se postaral dlouholetý přítel majitele, architekt Radomír Grafek z ateliéru RG architects. Ten navázal na místní tradiční architekturu a vznikl tak moderní pohodlný dům citlivě zasazený do okolí.


Autor: Radomír Grafek, RG architects studio s.r.o, www.rgarchitects.cz

Lokalita: Varnsdorf, Česká republika


Inspirací pro rodinný dům se staly tzv. podstávkové domy, jež jsou pro tuto lokalitu typické. Vyznačují se jednoduchou architektonickou formou se sedlovou střechou se sklonem kolem 55°. Střecha nového domu je pojata poměrně netradičně - je velmi vysoká a prosvětlená ve dvou řadách celkem 24 střešními okny. Pod ní byla umístěna rovnou dvě obytná podlaží.

Z přízemní hmoty domu vybíhá na severní straně v pravém úhlu garáž s pultovou střechou. Svým dřevěným obložením příjemně kontrastuje s bílou omítkou domu. S hlavní obytnou částí ji spojuje vstupní prostor se zázemím.

V přízemí domu se nachází hlavní obytný prostor s otevřenou dispozicí. Najdeme zde kuchyň s jídelnou, ze které se vchází na terasu, a navazující relaxační a společenskou část s posezením u krbu a televize.

 

Z jídelní části stoupá do patra schodiště s masivními dřevěnými stupni a jednoduchým kovovým zábradlím, které ústí na galerii. Z ní vedou dveře do dětského pokoje, ložnice rodičů, pokoje pro hosty a prostorné koupelny. Další schodiště propojuje oba podkrovní prostory a je vyrobeno z kovových svařovaných profilů.

 

V nejvyšším prostoru domu nad druhým schodištěm je tělocvična a pracovna s nádherným výhledem na panorama Lužických hor a místní dominantu Hrádek. Díky velkému množství oken je celý dům zaplaven přirozeným denním světlem a nabízí kouzelné výhledy do kraje.