Moderní byt s červenými prvky

Natálie Vopařilová
30. Srpen 2018

I přes všechny nedostatky skromných panelákových bytů lze docílit zcela plnohodnotného a funkčního bydlení, které mnohdy budou závidět i majitelé velkých rodinných domů. Nevěřícně, ba až nesouhlasně kroutíte hlavou? Nechte se tedy přesvědčit reálným příkladem, realizací, kterou má ve svém portfoliu zařazeno interiérové studio JDHOME DESIGN. Malý byt v panelovém domě v Černém mostě je názornou ukázkou toho, jak mohu být i neveliké prostory maximálně zužitkované a zároveň působivě designově pojaté tak, že mnohdy překonají i daleko větší realizace. 

 

Před zahájením samotné realizace bylo nutné interiér renovovat, stavebně upravit. Tento požadavek vycházel ze zkušeností majitelky, která byla nespokojená se současnou dispozicí bytu, která nesplňovala nároky obytného prostoru pro každodenní život. 

 

Jelikož mluvíme o opravdu malých prostorách, které mají pojmout veškeré funkce pro komfortní život v nich, bylo nutné relativně vytížené místnosti jakýmsi způsobem provzdušnit. Řešením je použití světlých barev. V harmonii se tu střídá paleta bílé, začínající oslňující sněhově bílou, přesahující sympatickou smetanovou a končící krémovou, která sahá až do béžových tónů. Světlé odstíny byly použity v základech celého designu, tedy v podlahách a výmalbě prostorů, pak také v lakovaném nábytku. Situace je oživena výraznými červenými kusy, nábytkem a převážně doplňky, které v bytu propůjčují elegantní vzhled a nenechávají ho chladným. Svítidla v bytu jsou z jedné kolekce, avšak v různých provedeních, co se tvarů, velikostí a barev týče.

 

Centrum bytu tvoří obývací část volně navázaná na jídelní, potažmo na kuchyňský kout. Obýváku dominuje na poměry bytu až nevšedně velká, rohová, výrazně červená pohovka. Tu doplňuje bílý konferenční stolek s lesklou deskou. Sedačce čelí TV stěna, opět v decentních světlých odstínech.

 

Kuchyňský kout i přes své malé rozměry pokryje všechny potřebné funkce. I přes to nepůsobí přehlceně, naopak je elegantní a vkusný. Dostatek úložného prostoru nabízejí šedé skříňky. Čelo mezi skříňkami a pracovní deskou je z barevně lakovaného skla.

 

Návrhů na řešení malinké koupelny bylo hned několik. Výsledkem hledání všemožných řešení je luxusní koupelna s prostorným sprchovacím koutem. Vybavená je imitací pískovce. Díky správnému osvětlení je docíleno pohodlného světla i bez možnosti vypomoci si denním světlem.