Moderní bydlení ve dříve opuštěné budově

Magdaléna Nečasová
5. Duben 2018

Objekt se nachází v historické čtvrti v centrální oblasti Mexico City, v místě se vznešeným názvem Colonia Roma. La Roma byla založena v 19. století jako jedna z prvních významných rozšíření centra města. Velké domy stavěné podél ortogonálních os byly určené především pro členy vyšších společenských tříd.

V 50. letech, spolu s nástupem stále modernějšího předměstského života, začala být moderní čtvrť stále víc a víc opouštěna. V průběhu 2. poloviny 20. století velmi napomohlo tomuto trendu silné zemětřesení a počet obyvatel byl definitivně nemilosrdně snížen. Kvůli bahnitému podloží jsou seismické vlny výrazně zesíleny a la Roma se stala jednou z nejvíce postižených oblastí města.

Mnoho budov se zřítilo a kvůli obavám a strachu z dalších otřesů začali čtvrť opouštět i ti, kteří vydrželi odchod svých sousedů do předměstí. Vysoká míra nejistoty a opuštěných budov převládala až do nedávné chvíle, kdy se město opět začalo plnit menšími restauracemi, kavárnami, galeriemi a tím se opět stalo jednou z nejaktivnějších oblastí města s plnými ulicemi návštěvníků.

Projekt architektonického studia Cadaval & Solà-Morales navazuje na iniciativu programu Urban Recyclingstart-up, jehož iniciativou je vybudovat bydlení na seznamu památkově chráněných budov s historickou hodnotou města.

Projekt se skládá z 9 apartmánů o různých velikostech a uspořádání, stejně jako obchodní plochy v původním znění budovy. Architekti museli respektovat prostorové struktury a podstatu stávajícího domu. Byli nuceni zachovat formu v rámci fungující městské sítě, také historické dědictví a zasažené hodnoty.

Stávající budova zabírá většinu pozemku. Projekt je založen na detailní analýze každého z existujících prvků a je strukturován přes venkovní úkos koridoru, stávající nádvoří - to mimochodem poskytuje vstup do původního domu a proto jsou dvě hlavní jádra přístupná z odlišných jednotek, každé se svou terasou.

Projekt roste do výšky v rámci původní budovy, na kterou byla přidána dvě nová patra. Průčelí v prvním patře, které je postaveno na původním stávajícím objektu je plně prosklené, aby byl odlehčen dojem z nového přírůstku.  

Jedinečnost je heslem projektu. Původní dům je postaven z cihel. Zároveň jsou cihly materiál, který byl použit při stavbě zadní části budovy. Tento žijící a hrubý materiál je plný identity a historie celého města a proto bylo velmi důležité jej v projektu respektovat.

Objemy na jednotlivých úrovních projektu mají své vlastní identity - jak u samotného materiálu, tak u barvy, která byla použita. Unikátní souhra černé a bílé umožňuje odlehčování prostoru a hmoty v interiéru budovy.