Moderní a vysoce funkcionalistická vila v Bratislavě

Hedviga Nosáľová
19. Leden 2017

Architekti ze studia Šebo Lichý měli na krku nelehký úkol. Dom medzi stromami - jak se nazývá tato residence, se totiž nachází na kopcovitém pozemku s velkým počtem stromů. Zeleň chtěli architekti ponechat, a proto museli obývací pokoj zasunout mezi koruny stromů - tím pronikají skrze skleněné zdi přímo do interiéru. Rezidence je inspirována vilou Tugendhat, která se nachází v Brně. Byla postavena v roce 1930 a stala se ikonou moderní architektury. 


 

realizace: 2012 – 2013
Ing. arch. Tomáš Šebo, Mgr. arch. Igor Lichý, Ing. arch. Emanuel Zatlukaj
Spolupráce: Ing. arch. Jaroslav Tarajčák, Ing. arch. Katarína Uhnáková, Ing. arch. Štefan Onofrej, Ing. arch. Martina Matušová – interiérový dizajn
Fotografie pořídil: Tomáš Manina

 

Hlavní vchod z prvního nadzemního podlaží vede k prostoru, který obývají rodiče. Je bezbariérový a dostatečně velký, a to díky rozšíření podlaží na dynamicky tvarovaných betonových podpěrách. Tato prodloužená část domu dělá perfektní zastřešený prostor pro rodinné grilování na zahradě. V horním patře se nachází prostor pro dva dětské pokoje. V prvním patře pod zemí je domácí posilovna. Nejnižší patro zahrnuje garáže skryté pod travnatou střechou.

Dům plně využívá všechny možnosti na svažitém terénu. Přední část domu je podepřena stožáry, zatímco zadní část je ponořena do rostoucího terénu. To vytváří čtyři úrovně domu - dvě nadzemní a dvě podzemní podlaží.