Moderní a důmyslný interiér skrytý pod fasádou tradiční belgické stavby

Dominika Tesárková
9. Duben 2018

Architekti architecten de vylder vinck taillieu se stali patrony nad rekonstrukcí všedního domu v Belgii. Mladý pár si koupil obyčejný tradiční dům, který nijak nevybočoval z řady. Jejich plánem bylo postupně na něm pracovat v průběhu života v něm a zrekonstruovat ho svépomocí. Dnes od koupi stavby uplynuly čtyři roky a interiér domu již získal nový moderní vzhled.

 

Jedná se o přestavbu, jejíž cílem je nijak nenarušit a uchovat ducha místa. Po čtyřech letech průběžné přestavby se přesto dům celkem radikálně změnil. Především uvnitř. S postupem času se také změnily původní plány přestavby.

Jedním z problémů v průběhu procesu se staly okna. Bylo nutné vyřešit ,co s arkýřovými okny a jak zařídit, aby skrz ně nebylo vidět a přesto mohly zůstat. Celá situace se vyřešila vložením zrcadel do oken. Odráží se v nich venkovní život a zároveň není narušeno soukromí uvnitř domu.

 

Dále ve své "hře" pokračoval pár v interiéru. Instalovali uvnitř výrazné žluté trámy a stříbrné sloupy, bílé sklo a černé gumové pásy.

Postupně se vytvářel "dům v domě". Dům jehož cílem je být odlišný od všech, na které jsme dnes zvyklý. Při návrhu se řídili hesly "udržitelnost" ,navození stejného tepelného prostředí v zimě i v létě a "jednoduchost".

 

Dům je projektem plným precizních rozhodnutí. Rozhodnutí, která vedou detail a ostrost do krajností. Ale zároveň rozhodnutí, co budou fungovat v souladu s celkovým kontextem.