Místo brambor vila aneb příběh stavby vzešlé z pole

Anna Dlouha
28. Listopad 2016

Každý příběh má svůj začátek, nejprodávanější kniha na světě začíná Slovem, příběh vilky ve Staré Bělé zase polem, pustým polem bez vzrostlé zeleně. Pozemek, z hlediska geografického, neměl jedinou přírodní vrásku, ani ladnou křivku. Pan Ing. arch. Radim Václavík z architektonického studia atos6.cz se to rozhodl změnit. Výsledkem architektonického snažení je dvoupatrový dům ladného tvaru.


 Kvůli velkolepé rozloze původního pole se mohou majitelé vilky ve Staré Bělé pochlubit luxusní zahradou. Přestože je z většiny tvořena pěstěným trávníkem, najdeme v některých částech i bujný lesní porost.  

Základní hmota objektu byla postavena na obdélníkovém půdorysu. Přestože dům vypadá jako konstrukce tvořená sérií rovnoběžek a pravých úhlů, není tomu tak. Severní stěna byla zbudována s mírnou vypouklinou. S mírným zakřivením kontrastuje přímá linie vstupního chodníku. Chodník byl z praktického i estetického důvodu opatřen betonovou stříškou. 

Betonová cestička propojuje interiér s exteriérem. Výraznější měrou se však o propojení stavby a jeho "útrob" zasloužilo velkoformátové zasklení s minimem rámů.

Spodní patro bylo navrženo dle tzv. open space myšlenky, což v praxi znamená absenci dveří. V místnosti se z toho důvodu prolínají tři funkční celky - obývací pokoj, jídelna a kuchyň.

 

Většina jižní strany společenského prostoru byla zasklena  Z obývacího pokoje je dokonce možné vyjít na venkovní terasu, která však funguje v rámci vilkové hmoty.

Společenské místnosti vévodí, z praktických důvodů (pes), tmavé odstíny. Materiálovým vítězem se stal beton. Dřevěný stůl a dveře můžeme v interiéru chápat jako zjemňující prvky. 

Kromě tradičních místností jako je ložnice, koupelna a toaleta, se druhé poschodí může pochlubit soukromou domácí tělocvičnou. S jistou dávkou nadsázky by se druhé patro mohlo jevit jako ztělesnění rčení ve zdravém těle, zdravý duch. 

K vilce patří také garáž. Ta je situovaná na západní straně. Vjezd k ní je krytý obdobným způsobem jako příchozí cestička k domu.