Místní materiály a originalita na každém rohu...

Luci Bečková
24. Leden 2016

Autor: a21studĩo

Umístění: Nha Trang, Provincie Khanh Hoa, Vietnam

Celková rozloha: 874 m², z toho 234 m² zastavěné plochy

Použité materiály: kámen, beton, dřevo

Rok dokončení: 2012


        Tento víkendový dům pro malou rodinu se nachází v pobřežním městě, na předměstí Nha Thang, a čelí kráse moře. Rodinka již dříve vlastnila vilu v horách, ale namísto jejího předělávání se rozhodla vybudovat novou rezidenci na jiném místě a poznat tak jiný život.

 

        Použitím dřeva a kamene, místních materiálů, bylo dosaženo venkovského pocitu, zatímco všechny pokoje jsou buď zasazeny do zahrady, nebo mají výhled na moře. Dům není definován řadou místností, ale volným vztahem funkčních prostor. Tím dochází ke zvýšení toků činností a nezávislých pohybů.

 

        Izolovaná místa, ložnice, kuchyně či obývací pokoje, které jsou určeny k různým činnostem, jsou spojeny a odděleny zároveň pod střechou se dvěma různými sklony. Jinými slovy - jednotlivé pokoje jsou zde samostatnými organismy, matematickými vzorci, které ztělesňují rozpor mezi otevřeností a samotou. Vztahy mezi uzavřenými bloky nejen, že vytvářejí flexibilní uspořádání pro různé aktivity, ale také vytvářejí různé prostorové vnímání. Lidé mohou objevit místečko pro své vlastní "obydlí" v každém ze svých kroků.