Minimální bydlení v Shanghaii

Tomáš Čech
19. Únor 2018

Byt v asijském městě Šanghaj se nachází v 7. patře velké rezidenční budovy. Kvůli jeho hluboké dispozici byl kontakt vstupního prostoru s exteriérem nesmírně vzdálený. Architekti ze studia atelier mearc se rozhodli tento fakt změnit. Chtěli nechat stromy, které rostou v těsné blízkosti domu, vstoupit co nejintenzivněji do interiéru.


Autor: atelier mearc

Projekt: 2015

Realizace: 2016

Plocha: 37 m²

Místo: Šanghaj I Čína


Pro splnění svého cíle, provedli několik kroků. Pásové okno nechali vyrobit skládací. Je možné ho jednoduše odsunout na stranu a maximálně se tak otevřít exteriéru. V celém interiéru postupně vybourali příčky, zůstalo jen několik dělících konstrukcí. Prostor je zároveň členěn výškovými stupni a použitými materiály.

 

„Města se stávají k lidem stále více a více přívětivější. Lidem, kteří se o to starají, patří velký dík. Obyvatelé si naštěstí mnohem více začínají uvědomovat hodnotu kvality svého okolí a to se pro ně stává důležitější. Architekt pak musí zodpovědně řešit, jak vazbu člověk-město zachovat i v interiéru, jak i zde uchovat ducha místa.“

Část kuchyňskou a jídelní odděluje od relaxačního prostoru znatelný schod. Ten je rovněž využit jako úložný prostor. Mírný zlom je i ve dvou úrovních podhledu. Široké pásové okno je pomyslným završením celého jednoprostorového bytu.

Tvůrci silně dbali na vytvoření dostatečného množství prostoru k uskladnění veškerého domácího vybavení. Skříně jsou takřka „kde se dá“. Mnohdy se až ztrácejí v domnění, že se jedná „pouze“ o dřevem obložené zdi.

Na jedné straně je kuchyňská linka, na druhé pak rozměrný stůl s mramorovým vzhledem a příruční knihovna. Stejný mramor je pak i na podlaze ve vstupní a hygienické části. Ta je rovněž oddělena výškovým stupněm, i když tento je již menší.

Přímo z vany je možné kontrolovat proces vaření. Jediným mezníkem je zde skleněná stěna. Koupání je tak takřka veřejnou záležitostí. Jistě to vyžaduje minimální množství studu u každého, kdo se rozhodne se zde umýt.

Velmi svérázné řešení je, že umyvadlo se nachází přímo bezprostředně za vstupem. Za zrcadlem se pak skrývá sprcha a toaleta. Již odsud je vidět exteriér, již odsud jsou vidět stromy. Základní úkol splněn, architekti mohou sami sebe pochválit.

Pouhých 37 m² jasně vybízí k co nejefektivnějšímu řešení. Není zde žádné zádveří, vstupuje se prakticky do koupelny. Ihned následuje kuchyně, průchod není příliš široký. Relaxační část pak zabírá celou šířku malého bytu. V interiéru jsou dva překvapivě velkorysé momenty. Kromě vany je zde i sprcha, což jistě není obvyklé. Především vzhledem k velikosti. Druhým prvkem je pak terasa, zimní zahrada u fasády.