Minimalistický příbytek uprostřed pustého lesa

Dominika Tesárková
2. Březen 2018

Dánské designerské studio VIPP je autorem tohoto moderního příbytku s vlastní kuchyní a koupelnou. Jedná se o moderní únik, jehož síla a přitažlivost je založena na jednoduchém designu s precizními detaily.

 

Ocelový objekt o ploše 55 metrů čtverečních se nachází ve skalnaté krajině, orámované holými stromy, v blízkosti tichého jezera, které se zrcadlí v okenních tabulích na čele domu. Stavba působí, jako pevný prvek, který svými ostrými hranami vytváří kontrast s okolím. Na druhou stranu díky velikému oknu se stává "transparentní".

 

Příbytek je zjednodušeným obydlím, které především plní svou funkci. Poskytuje střechu nad hlavou. Cílem autorů nebylo vytvořit dům nebo mobilní dům. Jedná se o objekt manufakturní výroby. Proto by se měl spíše nazývat obytným objektem, než domem. Autorem není architekt a jde spíše o produkt. Při návrhu se designéři nezabývali parcelou, na které bude obydlí stát. Hlavní inspirací se staly objekty velikých objemů, jako letadlo nebo nákladní auto.

 

Co se týče materiálů, nejpoužívanější je zde ocel, která se objevuje zvenčí i uvnitř objektu. V interiéru se nachází jen pár základních kusů nábytku. Prostor působí velmi minimalisticky. Upřednostněna byla hlavně funkčnost.

 

Při potřebě rovnoměrného vytápění v zimním období se v centru objektu nachází krb. Naopak v letních měsících se dá místnost skvěle ochladit otevřením velikého posuvného okna. Při umístění příbytku v lese se dá také využít stínu vrženého stromy. Výsledek práce designerů je skvělým místem k odpočinku a relaxaci pod střechou inteligentního a funkčního objektu v obklopení přírodou.