Minimalismus v interiéru prospívá i našemu zdraví a pohodě

Inna J. Serba
4. Červenec 2017

Náš domov by měl být tím posledním místem, kde bychom se měli cítit ve stresu a nesví. Bohužel se tak ale někdy stává a nevíme si s tím úplně rady. Přitom řešení je možná jednodušší, než by se zdálo.

 

Různé výzkumy ukázaly, že náš domov výrazně ovlivňuje to, jak se cítíme, v krajních případech na nás může mít špatné prostředí až negativní zdravotní důsledky. Pokud je pro vás domov jen znamením dalších povinností, domácích prací a vyčerpání, je na čase říct STOP. Jedním ze způsobů, jak z toho ven, je právě minimalistický interiér. Proč?

Studie o vlivu prostředí našich domovů na naši náladu vedly až ke vzniku "oboru" tzv. neuroarchitektury. Spojení neuro - jako vědy v kombinaci s architekturou si dává za cíl vytvářet moderní design, který je funkční a účinný i v oblasti zdraví.

 

Zde je několik příkladů, co může být příčinou naší špatné nálady:

  • Je-li místnost přeplněná, může to u vás vyvolávat pocity úzkosti.
  • Je-li pokoj příliš tmavý, přispívá to k depresím a pocitům sklíčenosti.
  • Je.li místnost příliš jasná, můžeme se cítit uspěchaně a přetíženě.
  • Je-li místnost příliš malá, můžete se cítit stísněně, v pasti nebo být uzavřený vůči okolí.

Drobnosti, co chytají prach

 

Dobře se rozhlédněte kolem sebe a najděte vše, co vytváří nepořádek a sbírá prach. Máte police a komody plné různých drobností, kolem kterých jsou jen cestičky skrz hromady prachu? Válí se vám prádlo všude po podlaze? Nebo se naopak hromadí na posteli a křeslech? Možná že máte až příliš polštářků na gauči? Máte na každém kousku plochy podlahy koberce? Dodejte si odvahu a zbavte se všeho, co vám jen překáží a jen se přemisťuje z místa na místo. Nakonec zjistíte, že spoustu věcí vůbec nepotřebujete. 

 

Dekorace a doplňky nemusíte mít všude a navíc můžou i ty plnit nějakou funkci kromě ozdoby. V minimalistických interiérech nenajdete koberečky ani sošky sloníků, ale atraktivní dekorační kousky ano. S mírou a v pohodě.

S očistnou kúrou svého domova to ale nepřehánějte a nesnažte se docílit sterilního prostředí, to je další škodlivý extrém. Doma se musíte cítit příjemně a mít tam i věci citového charakteru - např. rodinné fotografie či oblíbené staré knihy.

Minimalismus se vyznačuje i střídmostí barev. Barvy mají veliký vliv na naši náladu. Minimalistické interiéry mají k barvě jednoduchý přístup, mají v oblibě lehké a jednoduché kombinace. 

 

Velkou roli hraje v minimalismu i světlo. Všimněte si, že minimalistické interiéry mívají veliká okna, která dovolují přirozenému světlu zaplnit co nejvíce prostoru. Barvy zdí bývají nejčastěji bílé nebo v lehkých světlých neutrálních odstínech, nenajdete tu křiklavé barvy a to ani na vybavení a dekoracích.

Světlé, neutrální a prosvětlené interiéry vám dovolují cítit se doma pohodlně, útulně a uvolněně. To samo o sobě už je relaxace po těžkém pracovním dni. 

Chcete-li přesto dodat neutrálnímu interiéru přeci jen nějakou výraznější barvičku, pak použijte nejlépe jednu výraznou na několika menších detailech, např. v podobě osvětlení, váz, několika polštářků apod. Vše by mělo ale ladit a působit harmonicky, pak se takto pohodově budete cítit doma i vy. 

 

Cesta ke klidnému domovu je vcelku jednoduchá, zbavte se nepotřebného a uvolněte se vy i váš byt. Budete šťastnější.