Minimalismus, který chcete

Kateřina Cibulková
13. Duben 2016

Geometrický, čistý, elegantní, úžasný. Charakter tohoto domu pochopí každý během pár sekund. Jeho záměrem je přenést pravoúhlý objekt do krajiny, tvářit se, že je pro ní tou nejlepší volbou. Snaží se nás přesvědčit, že minimalismus a příroda je odvěké spojení. A s obdivem nutno uznat, že se mu to daří.


MIMA Light / prefabrikovaný obytný pavilon / MIMA Housing

 

MIMA Housing je společnost, v jejíž zájmu je oživit modernistickou myšlenku demokratické architektury a designu, který by volně prostupoval do každodenního života. K naplnění této vize sázejí na propojení mezi architekty, průmyslem, softwarem a sériovou výrobou, které by přiblížilo bydlení vysokých estetických kvalit za rozumné náklady širší veřejnosti. To vše pod klíčovým slovem jednoduchost.


Jako umělecký objekt v krajině působí dům ve tvaru hranolu MIMA Light, který čerpá velkou dávku inspirace v minimalistické tvorbě Donalda Judda a jeho kolegů. Namísto galerie ale nachází své umístění v přírodě, s níž komunikuje skrze zrcadlové plochy na fasádě. Tím se jí přizpůsobuje, zbavuje se tvrdošíjné strohosti, která je pro radikální objekty tohoto typu příznačná, a přijímá ji za svou, jako součást díla.

 

Konceptuální exteriér ovšem uvnitř skýtá příjemný interiér, který více než na umělecké vyznění sází na pohodlnost a dojem útulnosti. Zásadní roli v něm hraje kombinace dřeva borovice a chromových detailů. Samozřejmostí ve výbavě každé z buněk jsou obývací prostory, ložnice, kuchyňský kout a koupelna.

Skleněná fasáda se stará o cirkulaci vzduchu, zatímco elektřina je ze středové stěny rozvedena po obvodu buňky. K ohřevu vody slouží bojler čerpající energii ze solárních panelů na střeše. V zemích, kde panují většinu roku velmi vysoké teploty, se doporučuje ošetření fasády nátěrem s vysokým UV faktorem.

 

Snaha o přizpůsobení požadavkům a potřebám klienta je vysoká – katalog společnosti nabízí dům ve čtyřech velikostech s délkou od 7,2 do 13,2 metrů. Budoucí turistický, rekreační nebo regulérní domov je vyráběn jako prefabrikát, který může být následně odvezen a sestaven kdekoli v rámci Evropské unie. Stává se tak doposud nejjednodušším produktem MIMA Housing, který perfektně naplňuje její filosofické cíle.