Mini-domek situovaný uprostřed drsné přírody v Brazílii

Hedviga Nosáľová
17. Září 2018

Klientem byl spisovatel z Brazílie. Zatoužil po klidu nejen na svou práci, ale také pro svůj životní styl. Rozhodl se tedy zaúkolovat studio Architectare. Nadaní pracovníci vybudovali malý dům, který je v souladu s okolní drsnou přírodou a životním přesvědčením klienta.


Studio: Architectare 

Místo: Itaipava, Petrópolis, Brazílie

Fotografie: Leonardo Finotti 

Rozloha: 31 metrů čtverečních


Společnost Architectare byla založena v roce 1999 a navrhuje prostory, které nejsou omezeny na praktické funkce a estetiky bydlení. Vytvářejí řešení, které pozitivně stimulují uživatelé těchto prostor. Obyvatelé se tedy cítí velmi dobře. To je zejména docíleno tím, že pracovníci studia používají přírodní materiály.

 

V roce 2001 společnosti bylo uděleno čestné uznání v 1. architekturní soutěži mNBA Americas - Arqa21. V portfoliu Architectare se nachází stovky vydařených projektů. 

Majitelův nejdůležitější požadavek byl, aby se stavba svým designem dokázala co nejvíce začlenit do přírody, která obklopuje okolní plochu pozemku. Proto vznikl nápad na vytvoření designu jeskyně

"Design jeskyně naznačuje přístřeší, sebepoznání, vracení se k základům, reflexi, růst, svobodu prostřednictvím myšlení a mnoho dalšího. Význam jsme přikládali ke starověkým mytologiím a nechali jsme se jimi inspirovat.,, - Architectare.

Obydlí je postaveno z ocelového rámu a je obloženo kameny, které byly nalezeny na pozemku. Krytina je plechová a částečně obklopena hliníkovými obruby. V interiéru se nachází nábytek zejména ze dřeva. Mini-domek disponuje pouze jednou ložnicí, koupelnou a malou komorou. Rozloha je 31 metrů čtverečních.

"Náš cíl byl ten, aby se spisovatel cítil chráněn. Má všechno, co potřebuje. Je v bezpečí, a proto se může dostat do kontaktu se všemi vnitřními myšlenkami a iluzemi. Takže když se dostane ven z obydlí, bude se cítit svěže a bude plný nových nápadů.,,