Maximálně prostorných a vzdušných 55 m2

Laura Kučerová
12. Červen 2017

Název projektu: A Coruna for rent

Ateliér: Egue y Seta

Projektanti: Daniel Perez, Felipe Araujo ve spolupráci s rodinou Perez

Lokalita: Coruna, Galicia, Španělsko

Rok dokončení: 2015

Plocha: 55 m2

Fotograf: Vicugo Foto 


 

 Architekti z Egue y Seta kouzlí s prostorem. Pro jejich tvorbu je typické vytvoření jedné velké, centrální místnosti, kde se odehrává veškeré dění. I když se zde spojí odlišné činnosti – relaxace a vaření, vždy jsou jednotlivé segmenty decentně odděleny a je tak vytvořeno příjemné a nenásilné zónování. Kuchyň s jídelnou byla od obývacího pokoje oddělena pestrou dlažbou a černou, popisovací plochou do tvaru převráceného písmene „L“.

 

Kuchyňský nábytek, obklad a lednička opticky prohlubují prostor díky bělostnému pojetí. Jenom police a pracovní deska z masivu nám vystupují vpřed a upozorňují na nezvykle umístěnou varnou desku – na stole. Díky tomu se nabízí větší odkládací plocha, která by jinak tak v malém bytě chyběla.

 

Přesuneme-li se o kousek dál, dostáváme se na vinylovou podlahu, imitující široké dřevěné desky. Tento přírodní dekor spolu s pohledovým zdivem z kamenů dodává rustikální atmosféru, jež mnohdy jiným, moderním interiérům tolik schází. Pastelovou něžnost zde rozbíjí pestrý koberec, který dodává život a vášeň jinak jemnému prostředí.

 

Ložnice byla koncipována s modrou oblohou nad hlavou. Tuto chladnou výmalbu změní meruňková stěna, jež zintenzivní pocit dotyku slunečních paprsků, pronikajících skrz malé, obdélníkové okno. A opět se zde objevuje motiv španělské mozaiky. Tentokrát stylizované na přehozu přes širokou, manželskou postel.