Maximálně minimalistický dům v Novém Jičíně

Dita Pfeferová
25. Květen 2017

Investor, který se sám zajímá o architekturu, oslovil architekta Kamila Mrvu na základě jeho realizací v okolí. Na mírně svažitém terénu v blízkosti Nového Jičína měl architekt realizovat rodinný dům s velkou garáží a dílnou, v maximální jednoduchosti a prostorové velkorysosti a s požadavkem na možnost realizovat dům z velké části svépomocí.

 

Stavba "svépomocí" v tomto případě nabyla poněkud jiného významu, neboť se nejednalo jen o obvyklou snahu ušetřit vedoucí k úsporným a často ne zrovna ideálním řešením. Naopak, klient přistupoval ke stavbě s nadšením a díky jeho manuální zručnosti si chtěl řadu postupů a technologií vlastnoručně vyzkoušet. Proto jsme jej na začátku našli v jeho, pro tuto stavbu zakoupeném bagru, následně jsme s údivem pozorovali, jak buduje složité prkenné bednění pro pohledové železobetonové konstrukce nebo obdivovali jím realizované detaily posuvné terasy kolem bazénu.“ píše o realizaci architekt Kamil Mrva.

 

Objekt se skládá v podstatě ze dvou kvádrů, vzájemně propojených. Zatím co kvádr do ulice, se zatepleným plechovým pláštěm v obě ukrývá dílnu a garáž, tak kvádr níže položený, odvrácený do zahrady slouží jako prostory pro bydlení. Nosná konstrukce je železo betonová, místy dozdívaná keramickými tvárnicemi. Vzhledem k přání klienta byla železo betonová konstrukce ponechána jako pohledová a v co nejsurovějším stavu a obvodová stěna je řešena jako sendvič –  betonové pohledové stěny, vnitřní a vnější, mezi kterými je tepelná izolace. Nejen exteriér, ale i interiér je pak hmotově čistý, materiálově chladný a nádherně strohý.