Manželé v důchodu si postavili svůj ráj na zemi s dvěma ateliéry

Zbyněk Šuba
3. Srpen 2017

Ve střední části Mexika, poblíž malebného historického městečka San Miguel se nachází dům, kde umění a každodenní život splývají v jedno.  Skládá se z hlavní části uprostřed a dvou ateliérů po stranách, kde majitelé tvoří svá umělecká díla. Hlavními použitými materiály jsou zde lakovaná ocel, sklo a speciální udržitelný beton, tzv. terracreto.

 

Na navrhování domu manželé spolupracovali se svou dcerou Elizabeth Lowrey, která je architektkou. Střední část domu, což je místnost obdélníkového tvaru, drží na ocelové konstrukci a je ze všech čtyř stran prosklena.  Postranní ateliéry jsou naopak zděné. Dům nestavěla žádná profesionální americká firma, ale samostatní mexičtí zedníci, kteří museli často improvizovat.

Skleněná stěna je rozdělena na jednotlivé části podle velikosti skleněných tabulí. Jako materiál zde nechybí ani dřevo, použité pro podlahu a nábytek. Zajímavé je, že v obývacím pokoji není lustr, bohatě ho však vynahradí více menších lampiček.

Okolní zahrada je místy posypaná kamínky a jako chodníček zde slouží přírodní kameny.

Menší kuchyň je samozřejmě součástí obývacího pokoje. Nechybí v ní ani bar pro rychlé snídaně, nejsou zde však horní skříňky pro ukládání nádobí.  

Hlavní obytná část domu, která se nachází je z obou stran spojená s ateliéry zastřešenými můstky. 

Nad střední částí domu je postavena kovová konstrukce porostlá popínavými rostlinami, tak aby poskytovaly stín.

Jeden z ateliérů paní malířky je velmi skromně vybavený, vynikají zde hlavně její malby.

Ve stejné části, ve které se nachází ateliér s obrazy, je i menší stěnou oddělená skromně vybavená ložnice. Bílé závěsy jakožto textil vynahrazují alespoň z části absenci koberce.

Ve střední části Mexika moc neprší, proto je okolní krajina velmi vyprahlá, bez vysokých stromů.

Vana zapuštěná do země je jedním z největších trendů dnešních koupelen a navíc vedle prosklené stěny dělá z koupání výjimečný zážitek.

Z jednoho z ateliérů můžete přejít k menší terase s bazénkem vhodným k osvěžení v horkých letních měsících.

Vskutku originální půdorys vznikl čistě z praktických důvodů. Hlavní myšlenkou bylo uspokojení potřeb aktivních manželů v důchodě.