Malý prázdninový domek s velkým puncem originality

Pavla Kubu
30. Listopad 2018

Dnes vám chceme představit půvabný domek, který je důkazem o tom, že i s velmi omezeným rozpočtem lze postavit plnohodnotné letní bydlení. Architekti se přirozeně rozhodli navrhnout co nejjednodušší dům, ale s jistým puncem originality. Výsledkem je jednoduchý domek dýchající pohodovou atmosférou léta a prázdnin.


Autor: DinellJohansson

Lokalita: Gotland Municipality, Švédsko


Domek stojí uprostřed pěkného pozemku a je obklopen zelení a lesy. Jeho vnější vzhled inspirován tradiční místní architekturou jednoduchých omítnutých kamenných domků se sedlovou střechou. Je navržen tak, že nemá žádný hlavní vchod se vstupem, ani nic, co by se dalo nazvat zadní částí domu.

 

Všechny strany budovy jsou si rovny - v každé z nich je umístěn velký otvor 2,4x2m. Na severní straně slouží pouze jako okno, další tři plní funkci dveří. Mezi dveřmi neexistuje žádná hierarchie - každé mohou být použity jako vstup do domu.

 

Do nepříliš prostorného interiéru se vešlo vše potřebné: dostatečný počet lůžek, kuchyňský ostrůvek, jídelna i dětská herna. Prostoru dominují dva vestavěné bloky z překližky, který nabízí dostatek místa pro odpočinek i hraní, ale slouží také jako úložný prostor. Do středu domu byla umístěna kuchyňská linka s integrovaným krbem.

 

Veškeré technické vybavení a rozvody jsou organizovány podél 90 cm dlouhého pásu vedoucího středem domu. Toto umístění maximálně zjednodušilo veškeré montážní práce. Umývárny byly umístěny do exteriéru a každodenní hygiena tak dostává ten správný prázdninový rozměr.