Malý a přitom prostorný

Tomáš Čech
26. Červenec 2018

Máte malý byt a přemýšlíte, jak ho aspoň trochu zvětšit? Chtěli byste aspoň kousek místa navíc a nevíte, jak se k němu dostat. Třeba vám rekonstrukce podle návrhu studia AEIOU pomůže!


Autor: studio AEIOU

Realizace: 2014

Plocha:  24/30 m2


Byt o půdorysné ploše 24 m2 nebyl pro majitele dostatečně velký a hledali způsob, jak jej zvětšit. Na pomoc si proto přizvali architekty studia AEIOU a ti jim navrhli řešení. Do prostoru vložili novou konstrukci patra, která z jednopokojového bytu dělá mezonet. Získali tak celých 9 m2 navíc.

 

Po vstupu do obytné místnosti projdete kuchyní se sníženým stropem. To, co ztratila na výšce, naopak získala na plošných rozměrech. Díky dvoustrannému rozmístění je vzhledem k velikosti bytu poměrně velkorysá. Když ji projdete, objeví se zóna relaxace a setkávání, která využívá celou výšku místnosti a působí velmi vzdušným dojmem. Po schodech pak vyjdete „do patra“, kde je místo pro spánek a drobné police. Většina úložného prostoru je totiž umístěna v chodbě, která je také, díky umístění žebříku, „dvoupatrová“ a tedy poměrně prostorná. Skříňová sestava pak skrývá i dveře do koupelny.

 

„Základem správného přístupu během rekonstrukce je, aby klient pochopil, že prostor je limitovaný. Tedy že je možné prakticky cokoliv, ale musí se to na daný půdorys vejít a často nastane situace, kdy bude nutné rozhodnout: „to, nebo ono?“ Obojí prostě nepůjde. Pokud se vám podaří využitelnou plochu rozšířit jako v případě bytu v Brně, máte částečně vyhráno. Ovšem i zde se určitě najde věc, kde bylo nutné přistoupit ke kompromisu. Chtít vše je správné a motivující, dostat vše je ale ne vždy dost dobře možné.“

Výška místnosti je samozřejmě o něco větší, než je standard v českých domech. Jinak by použité řešení nebylo vůbec možné. V některých místech se prostor navíc použil ryze účelně – místo pro spaní a uskladnění, jinde se ponechal volný a nabízí příležitost „volně se nadechnout“.

Takovéto schody samozřejmě nejsou pro slabší povahy. Jsem si ovšem jistý, že po troše zvykání si a cviku by s nimi neměl problém téměř nikdo. Navíc příležitostí k přidržení se je poměrně dost, takže pocit jistoty přijde rychleji, než se na první pohled zdá.

Byt je, až na použití lesklých materiálu, které jsou vždy o něco dražší než klasické, velmi účelně zařízen - jednoduché tvary, nenákladný mobiliář.

Schody nahoře a kuchyně dole – to je šedý blok na levé straně bytu. Hmota, po které se dostanete nahoru, v sobě skrývá mnoho kuchyňského vybavení – lednici, mikrovlnou troubu, myčku a dokonce pračku.

I v chodbě jsou použity materiály s vysokým leskem. Obložena je celá místnost a tak jsou například dveře do koupelny takřka skryty. Nabízí se jedna otázka: Kdyby se sjednotili povrchové materiály v celém bytě, nepůsobil by ještě o něco prostorněji?

Z malé chodby vedou jedny dveře do koupelny, druhé do obytné místnosti. Průchodem skrz kuchyňskou část se dostanete ke společenské zóně a po schodech k prostoru pro spaní. Díky vloženým patrům si k viditelnému půdorysu 24 m2 přičtěte dalších 9 m2.