Málo prostoru? Malý ráj na na zemi

Lenka Fenigbauerová
18. Prosinec 2014

Bydlíte ve městě nebo na předměstí a toužíte po malé zahrádce, po své oáze klidu? Není nic jednoduššího, než si vyhradit prostor a svůj sen realizovat. Zahrádky, které Vás potěší, můžete zařídit i na malé ploše!

 

V první řadě je důležité, jaký typ zahrad se Vám líbí. Oslovil Vás více francouzský, italský, anglický nebo japonský typ zahrad? Chcete, aby Vaše zahrádka vypadala, jako by ji vytvořil slavný návrhář nebo se Vám líbí styl nespoutaného venkova?  Zahrádka by Vás měla charakterizovat a ukázat Váš vkus. Možná chcete doplnit vzhled moderní architektury a přejete si čistý a strohý vzhled, nebo si přejete docílit pocitu útulného a srdečného domova. Důležitým nástrojem je Vaše vlastní fantazie!

 

Pokud jste se již rozhodli, jakého typu by měla Vaše zahrádka být a jaký pocit by v kolemjdoucích měla vyvolávat, můžete přejít k výběru rostlin a proporčnímu řešení. 

Je nutné položit si důležitou otázku a to kolik máte času a jakou máte chuť se o květiny starat. Pro někoho, kdo je pracovně vytížený. je důležité zvolit rostliny, které jsou nenáročné na údržbu.

 

Máte-li tedy alespoň trochu prostoru, můžete svou zahrádku vytvořit ve stylu anglického parku. Malý trávník s vybudovaným zavlažováním, ovocný strom dle vašeho výběru a pár vhodných sukulentů, které obsypete dekorační kůrou.

Zajmavý způsob, jak zařídit skromnou předzahrádku, je i tento. Jestli máte v okolí Vašeho domova málo místa, můžete zvolit jednoduchý okrasný model Vaší přístupové cesty.

 

Lze zvolit ploché kameny, které mohou sloužit jako chodník, a okolo nich vysázet například vřes obecný. Tato rostlina je velice odolná vůči klimatickým extrémům, tudíž se stává dokonalou volbou pro venkovní výsadbu. Její velkou výhodou je i to, že je přes léto schopná rozkvést do všech barev.

Z plochých kamenů můžeme vytvořit chodník, který pomůže Vaší předzahrádce získat útulný a příjemný vzhled. Kamenný chodníček se stále častěji stává používanou dekorací mnoha zahrad.

 

Pro vytvořejí takové cestičky je mnoho způsobů. Můžete kameny poskládat těsně vedle sebe a okolo nich vytvořit lehké lemování z květin nebo můžete nechat kameny vyniknout a mezery mezi jednotlivými kusy vysypat štěrkem.

Pokud netoužíte po nespoutaném vzhledu venkova, je pro Vás tou pravou volbou uhlazenější přístupová cesta stylizovaná lehce do japonského typu zahrad.

 

Elegantním řešením pro Vás bude dřevěný chodník vytvořený pomocí dlouhých prken. Zde sice nehrozí, že by se kamínky roznášely po celé zahrádce, ale při nedostatečném ošetření dřevěného povrchu může dojít k postupnému uhnívání. Vhodné jsou zde různé druhy rákosů i kapradin. Pomůžou dotvořit požadovaný vzhled, který můžete podtrhnout proutěným plůtkem.

V případě, že máte atypické, volné místo před svým domem, nezoufejte. I zde je možné vypěstovat pár květin. Vhodnou inspirací je zde skosená plocha osázená mechy či pnoucími rostlinami. V takovém případě bychom mohli realizovat i malé kaskádovité květináče, které můžete osázet rozkvetlými, ozdobnými květinami.

Nápaditým způsobem, jak si přinést kus přírody k našemu prahu, je i dekorace nepoužívané střešní plochy. Moderní funkcionalistické budovy jsou dispozičně řešeny právě za tímto účelem. 

 

Na vyhrazené místo je možné nanosit zeminu s živinami a nachat plochu zarůst mechem jako na ukázce. Pro výsatbu rostlin je ovšem nutné dopředu uvažovat o tom, jak hluboké má rostlina kořeny, aby se jí na Vaší střeše dobře dařilo.

Pokud ovšem nemáte k dispozici místo pro vytvoření Vaší soukromé zahrádky, můžete si alespoň zkrášlit venkovní místa květináči, do kterých můžete vysázet okrasné rostliny. Květiny umí v truhlících prosperovat a jejich výhoda tkví v tom, že je lze snadno zazimovat a nemusíte se trápit při výběru venkovních, odolných sukulentů.