Malinké zahrádky do opravdu každého bydlení

Natálie Vopařilová
6. Listopad 2015

Zahrada na niti. Tak se jmenuje projekt, respektive obchůdek v Praze, kde se nadaná mladá podnikatelka snaží prodávat svůj um. A v čem tkví? V tvorbě jedinečných objektů, v nápadu, který není v tuzemské společnosti příliš rozšířený. Jedná se o jedinečné levitující zahrádky - kokedamy a aerária. V obchůdku jsou v nabídce také terária a šperky, o kterých si také ve zkratce mimo jiné povíme.

 

Lenka Hrubá, majitelka a provozovatelka firmy, vyrábí kokedamy i aerária ručně. Ostatně stejně, jako všechny ostatní výrobky. Původním podmětem k založení firmy byl dárek právě v podobě kokedamy. Kokedama je ve své podstatě rostlina zakotvená v nitích tak, že její kořeny vytváří kouli, z níž trčí porost. Kouli samozřejmě netvoří jen kořeny obalené nití, jedná se o kořeny v zemině zabalené v mechu. Rostlina je pak na niti zavěšená v prostoru a právě díky tomu se těmto produktům přezdívá "levitující rostliny".  Tradičnější variantou je umístění kokedamy na talířek nebo do mističky. Výsledný výrobek pak vypadá jako malá planetka, na jejímž vrcholu se tyčí květina, kapradina, nebo malý stromek.


Aerárium je pak skleněný objekt, zpravidla kulovitého tvaru (popřípadě tvaru kapky nebo jiných podobných tvarů), ve kterém je možné pěstovat rostliny. Podstata aerária je taková, že skleněný objekt visí na niti v prostoru a díky živým rostlinám se stává malinkou levitující zahrádkou, která může být snad kdekoliv. Výsledek je elegantní, křehký a okouzlující a vyjímat se bude rozhodně v každé domácnosti.

 

Na závěr něco o teráriích a špercích. Terária jsou opět skleněná, několikaboká s kovovým lemováním. Opět se v nich samozřejmě dají pěstovat rostliny, nejsou však úplně vodotěsná a proto je potřeba, aby voda v teráriu nestála.

Aerária i terária se prodávají bez rostlin, ty je nutné dokoupit.
Šperky jsou opravdu nádherné. Kdo by nechtěl nosit kousek přírody stále u sebe?  Drobné přívěsky a prstýnky jsou zajisté působivým dárkem pro každou ženu, která miluje přírodu.