Luxusní stavení inspirované Afrikou

Petra S.
19. Srpen 2018

Architekti:  Earthworld Architects

Lokace: Leeufontein, Pretoria, 0122, Jižní Afrika

Tým designérů:  Braam de Villiers, Madelaine Haycock, Pieter Beukes, Hendrieka Raubenheimer

Rozloha: 705 metrů čtverečních

Projekt roku: 2014


Ve stručnosti by se dalo říci, že majitelé domu „Mouton“,  požadovali realizaci domu pro čtyřčlennou rodinu, který by byl v souladu s okolní přírodou, avšak na pozemku netypické transvaalské nížiny. Zde je výsledek. Nádherný dům, který překypuje originalitou se skládá ze tří koncepčních prvků.

 

Střecha a stropy se skládají z vodorovnývh ploch, v podobě akátových trnitých stromů. Druhým prvkem je vskutku zajímavé pojetí žánrově mohutných krbů, které tak místo ještě více ozvláštňují. Třetím prvkem se vyznamenaly unikátní kamenné zdi nepravidelných tvarů. Výška střechy je omezena na minimum a stala se tak jedním z hlavních faktorů, proč interiér působí útulným dojmem, zároveň pak budova opticky nezasahuje do krajiny a stává se přirozeně její součástí.

 

Základní strukturou budovy je ocelový přístřešek s dřevenými okny. Dřevěný strop je vázán na ocelovou konstrukci z izolačních panelů, které mají za následek kontrolu ideální teploty a v létě proto nedochází k přehřívání, zatímco v zimě nedochází k tepelné ztrátě. Tyto zděné stěny byly umístěny pod povrchem střešní konstrukce poté, co byla postavena a získaly tak volné tvary. Mezi těmito prvky stěn se pak naskytly prostory pro výplň dřevem a sklem, čímž budova získala ještě větší množství výhledu do subtropické krajiny.

A čím vším praktickým se pyšní tento netypický domek?

 

  1. efektivní zastínění prosklených ploch
  2. zateplená střecha vysokého standardu
  3. solární topný systém k ohřívání vody
  4. závlahový systém a zásobování vodou přímo z krajiny
  5. energeticky úsporné zasklení 

Konečně je tak dům svým designem propojen s přírodou kolem. Zároveň ale skýtá nadmíru dostačující luxus a je hřejivým domovem pro celou rodinu.