Luxusní rodinný dům v Průhonicích

Lukáš Pika
26. Září 2017

To, že beton společně se dřevem dokáže vytvořit jedinečnou architekturu je opravdu holý fakt. Důkazem je velice zajímavá realizace luxusního, prostorného a originálně navrženého rodinného domu v Průhonicích poblíž Prahy. Při realizaci byl kladen velký důraz na jednoduchost a velké otevřené prostory. O Návrh celého dvoupodlažního, loftového domu o půdorysu 24,7m x 7 m, doplněného o garáž s pracovnou se postaral Ing. Arch. Michal Havelka.

 

Obytný dům včetně garážového přístavku, osázeného extenzivní zelení, tvoří svým půdorysem písmeno L. Díky tomu byl zachován původní ráz zahrady, což umožňuje majitelům obohatit tento prostor o ovocné stromy. Velmi inspirující je také atrium, nacházející se u ložnice v přízemí. Toto místo, oddělené zdivem z betonových tvárnic je situované v závětří a je naprosto ideálním prostorem pro odpočinek a dodává celé stavbě svou jedinečnost. 

  

Dům je opláštěn betonovými tvárnicemi s kombinací dřevěného obložení ze severského smrku upraveného technologií Thermwood. Stejný materiál byl použit i pro všechny dveře, okna i podlahy venkovních teras. Veškeré prvky kovového charakteru včetně střešní krytiny jsou zhotoveny z titanzinku, který vyniká svou dlouhou životností.

  

Absolutně největší pýchou této stavby je provedení interiéru. Luxus, který si může opravdu málokdo dopřát. Obývací místnost je v tomhle případě řešena hned přes dvě patra, které jsou z vrchu ohrazeny stropem, obloženým běleným smrkem. Přízemí je vybavené kuchyní, jídelnou, místností pro domácí práce a ložnicí se šatnou i koupelnou. Dokonalý pocit útulnosti a znamenitého zázemí do přízemí vnáší krb, vybaven krbovou vložkou, který je obestavěn sedačkami potažené bílou kůží. Podlaha obývací místnosti je pokryta parketami z ořechu. Všude můžeme spatřit mnoho prosklených prostor, které umožňují náhled ze všech úhlů a vytváří tak podvědomě ještě více prostoru. 

 

V patře se nachází okouzlující galerie s knihovnou a dvě ložnice vybavené sociálním zařízením propojené k venkovním terasám, které umožňují krásný výhled do zahrady nebo na blízký Průhonický zámek.