Luxusní odpočinková zóna v srdci velkoměsta

Inna J. Serba
17. Leden 2018

Bydlení ve městě může někdy skýtat nepříjemnost v podobě nedostatečného soukromého prostředí venku oproti například bydlení za městem ve vlastním domě se zahradou. Ale i bydlení v městském apartmánu umí poskytnou takový luxus, a to když máte štěstí a můžete si na svou oázu klidu přetvořit nádvoří vašeho domu.

 

Jedno takové krásné a velmi kompaktní nádvoří v centru Dněpropetrovsku na Ukrajině přeměnilo studio Svoya na multifunkční venkovní salónek, který poskytuje pohodlí kdykoli během dne. Zároveň dává prostor k obdivování krásy přírody v malé oáze rušného velkoměsta.

Prostor je velice chytře izolován od průjezdů a okolních budov a poskytuje majitelům a jejich návštěvám příjemný odpočinek, kdy se mohou cítit jako v obýváku a zároveň si dopřávat pohled na živý oheň v krbu nebo například venkovní promítání filmů.

 

Největší výhodou prostoru je, že poskytuje místo pro aktivní odpočinek, má k dispozici prostor pro vaření a servírování jídel, takže opravdu nemusíte neustále přebíhat z domu na nádvoří a zpět.

Zvláštní atmosféru pak umí vytvořit světelný projektor s laserovou hrou barev na různých texturách v prostoru.  Prostor je důmyslně využíván do posledního místečka, nechybí tak ani vinný sklípek v suterénu. U vchodu na dvůr se nachází malý trávník, dobře izolován od sousedů, který slouží především jako hřiště a prostor pro děti.

Celý prostor se zařizoval v přírodních materiálech – dřevo, cihla, beton, kov, kámen a to vše dokonale spojuje velké množství zeleně. Přírodní textury materiálů získávají zvláštní krásu díky hře světla a stínu přirozeného a nočního osvětlení. Střecha s tónovanými skly a zamlžovacím systémem umožňuje vytvořit příjemné prostředí „open air“ i během horkých letních dnů.