Luxusní moderní vila celá ze dřeva

Zbyněk Šuba
12. Březen 2018

Tento luxusní rozsáhlý dům navrhl architekt Alan Dynerman. Nachází se nedaleko hlavního města USA Washingtonu DC. Hlavními třemi materiály jsou dřevo, sklo a kámen. Hlavní myšlenkou bylo propojit dům co nejlépe s okolní přírodou. Jak sám architekt říká, "Návrh domu je tanec mezi neuspořádanou přírodou a uspořádanou stavbou."

 

Klienti si přáli mít co nejsnazší přístup z domu do zahrady, a protože si děti často hrají venku, manželka chtěla, aby na ně zevnitř mohla vidět. Chtěli také, aby v domě byly jak prostory ideální velikosti pro každodenní využití čtyřčlenné rodiny, tak i rozsáhlé prostory pro jejich početné návštěvy. Vypadá to, že majitelem domu je vlivný lobista, kterých je ve Washingtonu nespočet, a kteří potřebují pořádat večírky pro své vlivné přátele z kongresu.


Na tak rozsáhlý projekt potřeboval architekt strávit mnoho času s klienty aby co nejlépe zjistil jejich potřeby. Podle jejich slov se z nich za tu dobu stali přátelé. Také si na pomoc přizval specialisty ze svých oborů, Lisu Delplace pro návrh zahrady a Lisu Adams pro interiérový design.

Protože všichni z rodiny chodí často plavat,  přáli si mít bazén co nejblíž domu.  

Prostor okolo bazénu je vydlážděn betonovými dlaždicemi. Malá část na kraji bazénu slouží jako bazének pro malé děti. Oddělený je dřevěným můstkem, ze kterého se dá zároveň skákat do vody.

Menší rodinná kuchyně je určena pro každodenní používání. 

Jsou zde dokonce dva pulty uprostřed místnosti. Oba slouží jako úložné a zároveň odkládací prostory a také jako stůl pro rychlou snídani nebo večeři.

Stěna ve vstupní hale je obložena různými druhy kamenů, čímž vytváří dojem, že jste venku.

V obývacím pokoji nechybí ani piáno. Za ním si můžete všimnout zvláštnosti, kterou je skříň u zdi, pod kterou je zeď prosklená, což dovnitř vpouští více světla a vytváří dojem, že skříň je nosnou součástí zdi.

Velká jídelna je připravená pojmout až 30 hostů. Stůl je vyroben z masivu z indického palisandru.

Luxusní červená barva koberce ladí křeslem a polštáři stejné barvy v obývacím pokoji v přízemí.

Rozsáhlé plochy zahrady za domem jsou pokryté starými stromy, takže zahrada působí jako park. Kamenné sloupy, které vyvažují všudypřítomné dřevo na fasádě domu, plní funkci komínů.

Venkovní zdi jsou obloženy dřevěnými deskami. Z této strany jsou položeny vertikálně, čímž ještě umocňují dojem výšky domu. 

Rozsáhlá plocha zahrady okolo domu je plná starých vysokých stromů.