Luxusní byt navržen pro seniory

Laura Kučerová
22. Prosinec 2017

Majitelé třípokojového bytu přišli za architekty z RU.LES s požadavkem předělat jejich byl dle jejich vkusu – konzervativního stylu. To se projektantům zcela podařilo. Jednoduchý, ale neotřelý design, minimální nároky na údržbu a přírodní materiály dodávají pocit útulnosti.

 

V největší místnosti jsou vzájemně propojeny tři rozdílné pokoje. Kuchyň, jídelna i obývák. Dominantním prvkem je zde zcela jednoznačně komfortní kožená sedací souprava. Její světlé odstíny spolu s huňatým kobercem dodávají pocit noblesy a nechávají tak vyniknout tmavší přírodní odstín dubové dýhy. Kompaktní prostor je osvětlen pouze z jedné strany, proto vsadit na jemné tóny potahu u židlí a sedačky byla správná volba.

 

 

Jídelní kout byl rozšířen o plochu původní terasy. Vzniklo nám tak netradiční využití zimní zahrady, která je plně prosvětlena z vrchní i bočních stran. Závěsy a stahovatelné textilní rolety pak dodávají pocit soukromí ale i zábranu proti nepříjemným slunečním paprskům. Posunovatelné francouzské dveře umožní propojení exteriéru s interiérem. A pokud zůstanou pootevřené, čerstvý vzduch prostoupí celý byt, aniž byste byli nuceni vyjít na zahrádku. Materiál židlí a stolu je pak jen laděn do celkového konceptu projektu.

 

Zabudované moderní spotřebiče, masivní deska, snadná manipulace s baterií a vysunovacími šuplíky ulehčují práci v designové kuchyni. Na první pohled těžko znatelná skleněná deska zabraňuje případnému poškození sedačky při vaření a odděluje tak i relaxační prostor od pracovního ostrůvku.

 

 

Ložnice byla pojatá minimalisticky. Žádné otevřené police, které by vyžadovaly údržbu. Ale uzavřené skříně a vysoká postel pro komfortní vstávání.

 

Pokoj pro hosty slouží nejen ke spaní, ale také jako místnost na hraní pro vnoučata. Během dne sklápěcí postel totiž umožňuje dostatek prostoru, který večer bude využit jiným způsobem. Otevřené police slouží k odložení hraček či knih a stůl k tvořivé práci dětí.

 

 

Koupelna čítá sprchový kout, vanu, toaletu a umyvadlo. I když zde není kompletní bezbariérový přístup, pořád je místnost dostatečně pohodlná i pro starší obyvatele. Navíc sladěna do bílo – béžové mozaiky v kontrastu bělostných, velkoformátových dlaždic.

 

Vstupní část byla pojatá velkoryse – dostatek prostoru, skříně k uložení kabátů, pohodlná sedací lavice a obrovské zrcadlo.