Loftové bydlení - móda dnešní doby

Magdaléna Nečasová
30. Listopad 2018

Loftové byty jsou moderní byty, které jsou vestavěny do zchátralých, dříve průmyslových budov. Loftový styl představuje jednoduché využití budov, kde v 1. podlaží jsou prostory ke komerčnímu využití, zatímco loftové byty jsou umístěny ve vyšších patrech a podkroví. Tyto prostory jsou odjakživa vyhledávány mladými lidmi a umělci, kteří prostory využívají jako svoje ateliéry a kterým nebude vadit nedostatek soukromí. 


Lipinka Loft - je apartmán o 90 metrech čtverečních, který se nachází v rezidenčním komplexu Lipinka v Kyjevě na Ukrajině. Majitelé bytů jsou typický příklad společenské kategorie, která vyhledává tento typ bydlení. Jedná se o pár dvou mladých lidí a jejich psa. Prostory loftu jsou rozděleny ve dvě velké obývací místnosti s kuchyňským koutem a také prosluněné studio nebo ateliér. 

Žádný metr čvereční prostoru by neměl přijít nazmar. Vždyť je to právě prostornost bytu, která vytváří jedinečnou atmosféru tohoto bydlení. Architekti rezdělili funkční zóny loftu co nejefektivnějším způsobem.

Co se interiéru týče, byly použity pouze přírodní materiály v příjemné kombinaci s kovovými prvky, cihlovými vzory a pohledovým betonem.

Barvy, které se v prostorech bytu objevují jsou především jemné odstíny. Jedná se o velmi decentní barvy. Motto projektu zní "Dělat věci jednoduše". 

Stěny i stropy jsou světlé s našedivělým nátěrem. Při takovéto kombinaci prvků a materiálů není nezbytně nutné aplikovat barevné nátěry i na okolní stěny.

Zajímavým a ocenitelným desinovým prvkem je vestavěný prostor pelechu pro psa majitelů. (viz fotografie)

Vysoká a široká okna jsou pozůstatkem po bývalé průmyslové budově. Díky těmto oknům je zajištěno proslunění a možnost větrání všech prostorů.