Lodní kontejner sloužící jako obytný domov

Romana Nováková
12. Březen 2017

   Casa Incubo je moderní domov zhotovený podle návrhu architekta Maria Jose Trejose. Byl postaven za použití osmi přepravních lodních kontejnerů. T tuto stavbu řadí na seznam ekologicky šetrné a udržitelné budovy. Dům byl postaven kolem velkého cedru, který se vyskytoval na místě. Designér ji začlenil do návrhu a přeměnil na ikomu udržitelnosti. 

 

Struktura domu slouží jednak jako domov, ale také jako pracoviště. Majitelem je profesionální fotograf, pracovištěm je tedy interiér přizpůsobivého designu. I z toho důvodu se zde vyskytuje velký otevřený prostor v přízemí, který může sloužit jako sociální oblast, či jako výstavní prostor. 

 

Některé z větví cedru byly sníženy, a použity k výrobě unikátních nohou pro jídelní stůl. Kuchyň je bílá s výjimkou dřevěného barového pultu. Má strukturu ve tvaru písmene L a udržuje kontinuitu designu s jeho jednoduchým vzhledem. Je zde přímý vchod na zahradu. 

Druhé patro je tvořeno z kontejneru, který vytvořil prostor pro verandu a terasu. V třetím patře najdeme střešní zahrádku, která je ideálním místem pro relaxaci. 

Prostor lze upravit a nově uspořádat podle potřeb majitele. Byl navržen tak, aby byla rekonfigurace snadná. Je zde dvojitá výška prostor s dostatečným denním světlem, a to přesně majitel potřeboval. 

V přízemí je další sociální oblast, která zahrnuje kuchyň a jídelnu. Je to kontinuální prostor s otevřeným designem. 

Dům má i hravé využití. Člověk se může z terasy sklouznout po ocelové tyči až do přízemí. 

Celá struktura a design zdůrazňují otevřenost, zvláště při pohledu z horního patra. 

Nehledě na skutečnost, že je dům uprostřed přírody, ukazuje na udržitelnost i jiným způsobem. Vypořádání se s dešťovou vodou, křížové větrání a přirozené světlo snižují spotřebu energie.