Lampa, která z Vás udělá designéra

Magdaléna Nečasová
24. Duben 2015

V jakém roce jste narozeni? V 70. letech? Pokud ano, určitě jste nemálokrát drželi v ruce slavnou Rubikovu kostku. A pokud jste o něco málo starší nebo mladší, nevadí. V dnešním světě zná tento hlavolam úplně každý.

Chvíli po nástupu Rubikovy kostky se stal dalším hitem její blízký příbuzný – Rubikův had a právě tento hlavolam byl inspirací studiu OIKIMUS DESIGN z ruského Petrohradu. Maria Oikimus a Ivan Zverev svým produktem umožnili uživatelům, aby se aktivně zapojili do vytvoření vzhledu svého majetku.

Hlavni myšlenkou tohoto projektu je prostorová transformace. Cílem designérů bylo vytvořit jednoduchý objekt, který bude atraktivní stejně tak pro dospělé, jako pro děti. Možnost složit si tvar podle svého podtrhuje geometrický vzhled doplňku, který v kombinaci s chladným světlem vytváří lehký a jednoduchý design.

Svítilna se skládá ze sedmi různě velkých hranolů, jež jsou vzájemně propojeny otočnými závěsy. Tento mechanismus umožňuje otáčet jednotlivé díly v rozsahu 360°, což je ideální předpoklad pro vytvoření dvou nebo trojrozměrných tvarů. Hlavním rysem projektu je tedy jeho univerzálnost. Díky své velikosti, praktičnost a jednoduchosti montáže může být "5+5" snadno přeměněn na stolní lampu, nástěnné svítidlo nebo dokonce připevněn ke stropu.

Pouzdro je vyrobeno z překližky, přičemž osvětlení je zajištěno řadami LED žárovek překrytých matným plexisklem.

Musíte uznat, že právě velký rozsah využití dodává projektu své kouzlo. Lampu lze užívat jak na veřejných - společenských prostorách (kavárny, restaurace, hotely, atd.), tak v interiéru bytů a rodinných domů.

Jedná se o hravý a zároveň decentní doplněk, který doslova rozzáří každou část místnosti.