Kulatý svět aneb zaoblení v interiéru

Luci Bečková
1. Srpen 2015

        Moderním interiérů sluší základní tvary. Nesmíte však zapomenout, že mezi ně patří také kruh či z něj vycházející půlkruh. Oblé prvky působí esteticky čistě, útulně a domácky. Jsou protikladem k ostrým a špičatým liniím, které interiér odosobňují.

 

        Hodně však záleží na zvoleném množství a velikosti oblin. Rovnováhu lze najít ve spojení oblých a hranatých tvarů. Už jen proto, že naše byty a domy, až na výjimky, nemají půdorys kruhu.


        Dle čínského učení Feng Shui narušují ostré hrany správné proudění energie. I přesto, že nejste fanoušky těchto dávných mouder z Východu, je zřejmé, že oblé tvary jsou bezpečnější a umožňují například snazší průchod mezi místnostmi. To ocení nejen rodiny s dětmi, ale také obyvatelé bytů, kde není moc volného prostoru. Zaoblený průchod bude navíc zajímavým interiérovým prvkem.

     

        Máte rádi retro? Vnímáte-li pod tímto stylem období první republiky či inspiraci z 50. a 60. let, nemůžete si nevšimnout baculatých tvarů nábytku, doplňků či elektrospotřebičů. Díky tomu, že se retro v moderní podobě stále vrací, získáte podobné kousky i dnes.

 

        Bez ohledu na styl patří mezi nejtypičtější zástupce zaoblených linií polstrované sedačky a křesla. 

 

 

        Jedna z oblastí, ve které se dá s oblinami bezesporu nejvíce vyhrát, je dekórování. Existuje totiž nepřeberné množství zakulaceného či oválného nábytku a doplňků. Fantazii se meze nekladou. Oblé tvary budou slušet také obrazu na zdi, vestavěným poličkám, minimalistické knihovničce či designovému lustru. 

 

 

        Dalším příklad, kde v interiéru promítnout zaoblení, jsou podhledy. Pro jejich pořízení nemusíte zrovna řešit trable s příliš vysokými či nevzhlednými stropy. Mezi jejich nesporné výhody dále patří schopnost zakrýt instalační vedení, popř. vzduchotechniku. Dokáží také zlepšit zvukově-izolační a tepelně-izolační vlastnosti místnosti.

 

        Volit můžete mezi tradičním sádrokartonem či napínavými PVC a textilními podhledy. Zapuštěním LED či halogenových svítidel navíc vytvoříte příjemnou atmosféru a dojde tedy ke spojení krásného s užitečným.

 

 

        Zaoblení můžete ze stropu přenést také na další nábytek. Například v kuchyni se nemusíte omezovat pouze na kuchyňskou linku. Nebojte se do hry zapojit také barový pult! Harmonicky tak sladíte celou kuchyni. 

 

 

        V neposlední řadě dodejte šmrnc také menším, často zanedbávaným místnostem, jako je například chodba. Zaoblené stěny, které prostor postupně rozšiřují, budou vaše návštěvníky nenásilně vést a navozovat otevřenou a přátelskou atmosféru.