Kuchyně pod schody

Natálie Vopařilová
8. Listopad 2015

V Praze vznikl klientský projekt, který představuje impozantní řešení kompozice nábytku a spotřebičů v relativně komplikovaném prostoru. Kuchyňská stěna umístěná pod schodištěm vedoucího do dalšího patra není zcela běžnou kompoziční situací. Co víc, kuchyňskou stěnou to nekončí. Zapotřebí bylo do prostoru umístit i pult, který bude funkční a zároveň poslouží jako barový pultík pro návštěvníky kuchyně. Pojďme se tedy podívat na realizaci studia Decoland ve spolupráci se značkou Team 7 více zblízka.

 

Komplikovanou situaci, kdy chtějí majitelé zužitkovat prostor pod schody, není lehké řešit v jakémkoliv případě. Sklon neumožňuje koupi standardně vyráběného nábytku a v drtivé většině případů je nutné volit nábytek na míru. Nábytek pro takové prostory se běžně nevyrábí z toho důvodu, že výška a úhel sklonu schodiště se co domácnost značně liší a proto se firmám nevyplácí vyrábět větší množství takových atypických kusů. Nábytek na míru může být pro žadatele finančně náročnější, avšak se díky tomu naskýtá mnoho možností, jak zařídit aby byl výsledek originálních a disponoval promyšleným provedením. Nemluvíme ale jen o designu, ale i o funkčnosti nábytku. Všechny komplikace se ale v této realizaci podařilo vyřešit přímo bravurně a právě díky tomu vznikl originální a jedinečný kuchyňský kout.

 

Prostor pod schody pojal snad všechny nejdůležitější prvky kuchyňského koutu. Místa bylo dost a tak došlo i na malou chladničku nápojů. Ta je sama o sobě takovým nadstandardem, navíc se v kuchyňské stěně skvěle vyjímá a designově s ní ladí, ostatně jako další spotřebiče. Úložného prostoru opravdu není málo, kuchyňský kout je obecně dost prostorný a proto je zajisté vhodný i pro vášnivé kuchařky nebo pro větší rodiny. V neposlední řadu za zmínku stojí pult, který má hned dvojí využití. Z vnitřní strany slouží jako pracovní linka, kde se dá velmi pohodlně vařit, ze strany druhé jako pult pro příjemné posezení se sklenkou vína a miskou oříšků.

 

Kombinace tmavšího dřeva a bílé desky pultu vytváří na oko velmi sympatický kontrast. Zábradlí schodiště je skleněné, nenarušuje tedy kuchyňský kout jako takový a kuchyně je i díky tomu prezentována jako samostatná jednotka. Hnědá evokuje pocit pohodlí, je očím pohodlná a rozhodně byla pro tuto realizaci správnou volbou. Kuchyně jako celek byla vybavena nábytkem z řad značky Team 7, jedná se tedy o rakouský ekologický masivní nábytek z evropského dřeva.