Kuchyně, které budou mít vždycky šťávu

Inna J. Serba
12. Červenec 2016

Když uvažujeme o změně naší kuchyně, může se nám stát, že podlehneme průměrnému stylu, který nás obklopuje na každém kroku. Nemusí to být zákonitě špatně, vždyť od toho se trendy žebříčky sestavují, spousta lidí se v nich prostě najde a je to přesně jejich šálek kávy. Ale pro ty, kteří neradi jdou s davem nebo se jejich vkus zkrátka odchyluje od aktuálních "top ten", máme skvělou radu – řiďte se tím, co je vám nejbližší.

 

Dnes není zcela téměř nic úplně out a i takové extravagantnější kousky se dají vhodně zrealizovat tak, že budou dělat parádu hodně let dopředu. Na ukázku pro vás máme kuchyně, které na první pohled zaujmou, jsou něčím výrazné a přes to byste se jich nemuseli vůbec bát.  Tyto pestré a zářivé kuchyně si své oblíbence udrží neustále.

Sluneční žlutá

 

Stejně jako paprsky slunce, je žlutá barva symbolem optimismu a radosti. Je to také barva, která se výborně hodí do kuchyně a jídelny, jelikož stimuluje i chuť k jídlu. Perfektně se hodí do menších a tmavších místností, všude tam, kde je nedostatek slunečního světla, protože místnost krásně rozsvítí.

 

Při výběru odstínu žluté se řiďte jeho intenzitou. Syté zářivé odstíny žluté se hodí jako akcenty kdekoli v kuchyni - barové židle, obklad či výmalba, doplňky nebo část skříněk či kuchyňský ostrůvek. Velice dobře se hodí ke kombinaci s různými odstíny dřeva. A bez ohledu na to, jak intenzivní žlutou si do své kuchyně vyberete, oživte ji například výzdobou z mísy plné citrónů či vázou s čerstvými narcisy. Skvělý zářivý efekt je zaručen.

Sofistikovaná námořnická modř

 

Vždy klidná a solidní barva „navy“ působí uklidňujícím dojmem. Tento tmavě modrý odstín patří k základům, které nikdy nevyjdou z módy. Hodí se ke všem druhům dřeva, k čisté zářivé bílé, hnědé nebo dokonce červené barvě. Pokud máte rádi kombinaci klasiky a moderny, zkuste spojit námořnickou spolu s šedou nebo zlatou, budete mile překvapeni takovým výsledkem.

Zářivé a výrazné kombinace

 

Někdy je to umění, dobře spárovat dva barevné odstíny, aby se netloukly, především pokud chcete kombinovat dvě výrazné barvy. Ale s trochou cviku to jde a i velice dobře. Oblíbené barvy k nezapomenutelným kombinacím jsou např. tyrkysová, zelená, fialová, šedá a žlutá, červená nebo oranžová.

Takový výběr kuchyně vám opravdu dovolí ukázat vaši osobnost. Jedna barva by měla aspoň z menší části převládat nad druhou, která by se měla objevovat především jako doplňková. Dnes máme výhodu nap. V nepřeberném množství barevných kuchyňských spotřebičů, takže fantazii se meze nekladou.

Lesk a třpyt kovů

 

Třešnička na dortu nebo malé pozlátko – to poslední, co vaší kuchyni opravdu chybí. S kovovými odstíny je to jednoduché v tom, že jich je potřeba opravdu málo k dosažení kýženého efektu. Ladit se dají nejen k barevným kuchyním, ale takové teplé kovové odstíny zlaté, měděné či bronzové se výborně hodí ke klasickým dřevěným dekorům.

 

Opačným studeným efektem zapracuje nerez, ocel a stříbro, které vykouzlí z každé moderní kuchyně vaše oblíbené místo. Nemusíte ihned lepit stříbrné tapety, stačí vsadit na doplňky, spotřebiče či osvětlení.

Spousta odstínů šedi

 

Dnes bychom se asi už nebáli říct, že šedá je nová béžová dnešní doby. Má ji ráda velká spousta lidí a je to trend. Ovšem nemusí to být nuda ani tuctovka. Šedá je výborná sama o sobě, tj. v kombinaci s jinými šedými odstíny, s nerezem či stříbrem. Šedá je navíc neutrální, takže se dá kombinovat se spoustou barevných odstínů, se všemi kovy, se všemi materiály, vzory i strukturami. Je to vděčný odstín nejen do vaší kuchyně.