Kuchyně jak z první republiky

Dita Pfeferová
25. Duben 2017

Design z dob první republiky je bezesporu kouzelný. Dle mého názoru v tomto období visí i vrchol designu vůbec. Vše bylo děláno poctivě, při výrobě se často spoléhalo na detail a vše z této doby oplývá krásou, něžností a dnes již také patinou. Z doby mé prababičky se mi nejúchvatnějšími jeví právě vybavení kuchyně. Kredence, špajzy, pískované sklo, smaltovaná umyvadla nebo porcelánové nádobí, to vše činí prvorepublikové kuchyně romantickými a jedinečnými. Nicméně takové kuchyně nejsou jen záležitostí minulosti, ale mají co říci i smýšlení budoucích generací.

 

Obliba kuchyní v prvorepublikovém stylu narůstá a z chalup a venkovských stavení přechází i do městských bytů. Vytvoření takové kuchyně se totiž nejeví nijak složitě. Bílá barva, oblé rohy a mnoho jemných detailů. To jsou zásady pro vytvoření kuchyně s nádechem první poloviny 20. století. Těchto zásad si bylo vědomo i architektonické studio Incognito, když navrhlo a zrealizovalo kuchyň pro kuchařku známou i z televizních obrazovek Ditu P.

 

Při realizaci byl užit bílý nátěr, oblé rohy i čtvercový dřez s vysokých kohoutkem. To vše bylo doplněno detailem dlaždiček a kovových úchytů nakonec i porcelánovým čajovým servisem ve vitríně. Ovšem vytvoření prvorepublikové kuchyně nemusí vycházet jen z rukou designérů. Recept je v celku jednoduchý. Ingredience: 1-2 kredence po babičce (dle potřeby), špetka fantazie a 1 šikovný truhlář.