Kuchyně funkcionalistické vily v Olomouci

Natálie Vopařilová
9. Leden 2017

Prostá a elegantní, designová a funkční. Taková je kuchyně funkcionalistické vily v Olomouci. Geometrické tvary a světlé barvy dávají kuchyni přísný vzhled a zvláštní kouzlo, které si získá snad každého milovníka prostého moderního interiérového designu. Relativně razantní realizaci má ve svém portfoliu zařazeno studio SUVÁK interiér.

 

Interiér této funkcionalistické kuchyně spoléhá zejména na světlé barvy, zvláště pak na tóny bílé, která tu převažuje především ve své sněhobílé variantě. Situace je zakotvena díky rázným celkům, které tvoří nábytek s ostrými hranami. Interiér stojí na podlaze světle oříškové barvy. Strop je zajímavý svou betonovou pohledovou stěrkou, která nabývá působivého charakteru, jenž k této kuchyni zkrátka patří.

 

Z kuchyně je možné volně přejít do jídelní části, která je angažována do stejného prostoru. Jídelní část skvěle koresponduje s celkovým designem. Zaujmout může boční stěna, která je celá prosklená a z důvodu soukromí zahalena roletami. O denní světlo tedy opravdu není nouze.

 

Dominantním prvkem celého interiéru a zároveň prvkem, který je význačným symbolem funkcionalismu, je svítidlo v oblasti nad pracovní kuchyňskou linkou. Kvádr kovového lesku se svítícími bočními podélnými stěnami je důležitým zdrojem světla, který ale disponuje zajímavou funkcí. Je libo více světla do prostoru, nebo více světla nad pracovní desku? Objekt lze posunovat dle potřeby nahoru nebo dolů!

 

Jelikož se nacházíme ve funkcionalistické kuchyni, zajištění veškerých potřebných funkcí je podmínkou. Výjimkou není ani úložný prostor, kterého je tu opravdu dostatek. V podstatě celé čelo, chcete-li celá jedna stěna kuchyně, zahrnuje množství polic a přihrádek, kde je možné skladovat nejen potraviny.

 

V této stěně je možné nalézt jeden celý plnohodnotný funkční celek, kde je mimo jiné také dost místa pro knihy, nebo například pro svíčky. Díky možnosti, že lze tento celek kompletně skrýt, není narušena harmonie, jednotnost a prostost moderního vzezření celého prostoru. Celou tuto hlavní kuchyňskou stěnu ohraničuje šedá barva, která výslednou situaci uklidňuje a zarovnává.

 

Čistý, prostý, skromný i neskromný, moderní a funkcionalistický design je díky svým nápaditým vychytávkám ojedinělý, zároveň zábavný a rázný. Povedená realizace ve světlých barvách je skvělým místem pro vaření a pečení, která maximálně naplňuje svou funkci, přičemž dokáže potěšit nejednoho fanouška nekomplikovaného současného designu.