Kuchyň z ořechu

Anna Dlouha
26. Červen 2016

Být vlastníkem kuchyně, která bude plně vyhovovat po všech stránkách, je snem každého milovníka vaření a pečení. Kuchyň však může nabývat nejrůznějších podob – vždy totiž záleží na prostorových dispozicích, požadavcích a finančních možnostech. Na to, jak by taková snová kuchyň mohla vypadat, se podíváme do Bobrovníků.

 

Majitelé tamějšího bytu si k realizaci kuchyně pozvali pana Valušku (valušek.cz). Návrh kuchyňské linky je založen na materiálovém triu - lak ve vysokém lesku, ořechová dýha a umělý kámen.  Kombinací těchto materiálů se docílilo jemné útulné kuchyně s přírodním jádrem. Protože místnost, která byla vyhrazena kuchyňským prostorám, patří se svou rozlohou k těm větším, zakomponoval se do prostoru také ostrůvek a jídelní stůl.

Jídelní souprava nabízí pohled na barevný kontrast – tmavý stůl v ořechu kontra sněhobílé židle s měkkým polstrováním. Stůl je volným pokračováním ostrůvku, respektive na něho navazuje (fyzicky i barevně). Spodní skříňky, na něž se ostrůvek napojuje, mají „ořechová pouze záda“.

 

Přední část je sladěna stejně jako zbytek spodních skříněk do bílé ve vysokém laku. Pracovní desku nechal pan designér vyrobit z umělého kamene. Přechodnou část mezi horními a spodními úložnými prostory vyplnila skleněná vložka, jež současně s funkcí estetickou plní funkci praktickou.

 

Takto umístěné sklo totiž zabraňuje ušpinění zdi. Malba tak zůstane bez poskvrny. Dalším „obranným“ tahem je dvojaká podlaha, kdy se v jídelní části položila dřevěné krytina, v prostorách vlastní kuchyňské linky pak umělý mramor.

Při navrhování kuchyně byl dbán zřetel na dostatečné prosvětlení prostor. Denním světlem prosytí místnost okna, o zásobu světla umělého se postarají jak světla stropní, tak i ta zabudována do dna horních skříněk.  

 

Obdobným cílem bylo také zajištění dostatku úložných prostor. Při zhlédnutí kuchyně zjistíme, že jich tu je skutečně mnoho. Velká stěna v ořechu, vlastní tělo kuchyňské linky a malá skříňka v rohu mezi dveřmi do chodby a do obýváku poskytují prostory hrncům i ingrediencím.