Krásný kontrast mezi starou a novou architekturou

Pavla Kubu
4. Listopad 2018

Německý investor hledal na českém venkově poblíž hranic zajímavý objekt s příběhem, kde by se mohl na stáří usadit. Společně s architektem objevili v původně německé obci Ošelín starou hospodářskou usedlost, která zůstala po 2. světové válce již neobydlena. Místo s velmi silným geniem loci před sedmdesáti lety usnulo a zůstalo zcela opuštěné. Jako by se zde zastavil čas...


Autor: Modulora

Lokalita: Ošelín, Česká republika


Architekti se během své práce snažili o maximální zachování stávajících hodnot a cenných prvků na pozemku. Povedlo se zachránit staleté vzrostlé duby i stávající architekturu. Přesto, že původní budovy byly polorozpadlé a v dezolátním stavu, představují vysokou historickou hodnotu, která by měla zůstat zachována a tradičním způsobem rekonstruována.

Hlavním cílem celého projektu bylo zviditelnit napětí mezi starou a novou architekturou. Kontrast formy je zde jasný a čitelný. Nová dřevostavba byla umístěna mezi bývalou hospodářskou usedlost, stodolu a obytný dům a uzavírá pozemek z jižní strany od příjezdové komunikace.

 

Kubický tvar domu výrazně kontrastuje s původní vesnickou zástavbou. Přízemní část budovy se saunou vytváří krytý vstup i vjezd a zároveň propojení s prvním patrem. V domě se nachází dva identické apartmány 3+kk umístěné nad sebou, které jsou přístupné krytým venkovním schodištěm.

Fasáda domu je zhotovena z modřínových nehoblovaných prken bez povrchové úpravy. Architekti se snažili o maximální využití tradičních stavebních materiálů jako jsou kámen a dřevo, ale současným, moderním způsobem. Zároveň se jim podařilo získat materiály převážně z lokálních zdrojů a využít práci místních řemeslníků.

 

Kámen, místní rula, pro zdění opěrných zdí, byla k dispozici přímo na pozemku, který je částečně na zvětralé skále. Kamennou dlažbu do interiéru, tepelský trachyt, dovezli z jediného lomu v ČR, který se nachází 30 km od stavby. Dřevo na fasádu, nehoblovaný modřín, získali z místní pily na Nynkově vzdálené 5 km. Dubová podlaha v obytných místnostech, průmyslová kantovka, je taktéž z regionu.