Kouzlo venkova

Laura Kučerová
28. Srpen 2015

Zahrady na vesnicích jsou fenoménem, který se postupně začíná vytrácet. Mnozí nahradili trvalky „svých babiček“ za jehličnaté kuličky zeleně, které vystupují ze štěrkové plochy. Jiní takové chladné kreace odsuzují a raději nechávají osobitý charakter svého domu působit i na dále na jeho okolí. K hájence, stodole, chalupě, či domu z první poloviny 20. století se asi těžko bude hodit moderní design. Mnohdy je lepší přizpůsobit se záměru původních obyvatel stavení. Jejich intuice a hodnoty zůstávají totiž neměnné po celý jejich život.

 

Co když ale zdědíme takovou usedlost po prarodičích a chtěli bychom vnést ten správný rustikální vzhled naší zahradě? Není nic jednoduššího než se svěřit odborníkům. Třeba architektům z Alinče architekti a Profi Zahrady, kteří se spolupodíleli na realizaci v Pavlově. V projektu se jim zcela podařilo spojit něžnou nespoutanost přírody spolu s tradičním tvaroslovím architektury.  

 

„Konceptem zahrady je vytvoření svébytných kompozičních celků. Prvním z celků je "lesnatá část". Tato část je určována zachováním původních stromů. Pestrá směs dřevin bude sjednocena výsadbou habrů. Pod stromy jsou navrženy podrostové trvalky - především rodu Hosta, Astilbe, Convalaria. Druhým kompozičním celkem je květnatá louka se soliterním stromem.“ – Profi Zahrady

 

Nalezneme zde snad vše, co má správná venkovská zahrádka obsahovat. Záhony z levandulí a růží, okrasné keře, luční porost, dřevěná lavička na zápraží… Co víc si přát než mít kousek té vyjímečné krásy pro sebe? Některé „stará obyčejnost“ nudí a nahrazují ji čímkoliv, co je k dispozici. Jiní k takovým místům přistupují s respektem i úctou a snaží se zachovat jejich původní filozofii.